Інфляція в Україні за підсумками року може виявитися вищою за прогноз / фото УНІАН

Показник споживчої інфляції в Україні за підсумками поточного року може не знизитися до цільового рівня близько 5% і прогнозу Національного банку в 6,3% на кінець року.

Читайте такожВартість їжі: на скільки подорожчали продукти харчування в Україні

Таку думку висловив голова Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці у соцмережі Facebоok.

Відео дня

За його словами, з урахуванням зростання пропозиції овочів і фруктів наприкінці літа – на початку осені і ефекту ревальвації гривні, в найближчі 1-2 місяці показник інфляції залишатиметься низьким.

Данилишин нагадав, що зазвичай інфляція прискорюється з жовтня під тиском зниження пропозиції сирих овочів і фруктів, а також динаміки курсу гривні.

«Якщо вересневі виплати за зовнішнім боргом (попередньо оцінюються в 1,7 млрд. дол.) вдасться пройти без ускладнень, а для цього є достатні передумови, вплив курсового фактора на споживчу інфляцію не буде істотним», - зазначив він.

Водночас Данилишин зазначив, що ситуація з курсами валют ринків, що розвиваються, може ускладнитися, а також серйозне побоювання викликає зростання цін в українській промисловості.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в липні 2019 року в річному вираженні - порівняно з липнем 2018 року - становила 9,1%, прискорилися з 9% у річному вираженні місяцем раніше.