Також регулятор розширив перелік операцій за рахунками нерезидентів / фото УНІАН

Національний банк України скасував щомісячний ліміт у сумі 5 млн євро на репатріацію коштів від продажу цінних паперів, корпоративних прав, а також коштів, отриманих унаслідок зменшення статутних капіталів юридичних осіб і виходу з господарських товариств іноземними інвесторами.

Читайте такожНБУ підтвердив інформацію про дозвіл банкам ідентифікувати клієнтів із закордонним паспортом

Як повідомляється на сайті НБУ, ці нововведення набувають чинності з 10 вересня.

Відео дня

Також регулятор розширив перелік операцій, які дозволяється здійснювати за рахунками нерезидентів. Зокрема, на поточні рахунки фізичних осіб-нерезидентів дозволено зарахування гривневих дивідендів, процентних доходів за цінними паперами та інших доходів за об’єктами прав власності в Україні, що не пов’язані з їх відчуженням, продажем, ліквідацією або зменшенням статутного капіталу.

За оцінками НБУ, ця новація разом із раніше скасованим обмеженням на репатріацію дивідендів дозволяють нерезидентам гнучкіше розпоряджатися власними коштами і сприятиме подальшому припливу інвестицій в Україну.

Крім цього, для уникнення різночитань Нацбанк уточнив, що чинний e-ліміт у 2 млн євро на рік для інвестицій юридичних осіб-резидентів за кордон поширюється також на придбання цінних паперів іноземних емітентів та облігацій зовнішньої державної позики України.

фото НБУ

Як повідомляв УНІАН, із введенням в дію в Україні в лютому поточного року нового Закону «Про валюту та валютні операції» на ринку перестали діяти близько тридцяти обмежень.

Крім того, цього року Нацбанк повністю скасував обов'язковий продаж валютної виручки експортерами, норму щодо попереднього депонування гривні для купівлі валюти, обмеження на репатріацію дивідендів і дозволив бізнесу купувати валюту за кредитні кошти в гривні без обмежень.