Ілюстрація REUTERS

Переговори між Україною і Міжнародним валютним фондом перебувають в активній стадії, і порядком денним можливої підтримки з боку МВФ може стати програма уряду, яка буде представлена Кабінетом міністрів 29 вересня.

Читайте такожПризначено нового голову МВФ

Про це йдеться в заяві Міністерства фінансів України, опублікованій на його офіційному сайті.

Відео дня

«Місія МВФ під головуванням Рона Ван Рудена розпочала свою роботу в Києві 12 вересня і продовжує зустрічі з членами уряду за розкладом. Переговори між Україною та МВФ перебувають в активній стадії», - йдеться в документі.

У Мінфіні нагадали, що на сьогодні залишається в силі 14-місячна програма Stand-by, яка була розроблена як перехідна програма для сприяння макроекономічній стабільності в Україні в період президентських і парламентських виборів.

У заяві йдеться, що за час свого перебування в Києві вереснева місія МВФ ознайомилась зі станом справ в Україні, планами уряду на найближчі кілька років і побажаннями подальшої співпраці з Фондом.

«Порядком денним можливої підтримки з боку МВФ може стати програма дій уряду, що її буде представлено Кабінетом міністрів 29 вересня», - наголошується в заяві.

Раніше в українському представництві МВФ повідомили, що сьогодні заключний день роботи місії, і заява за її підсумками очікується завтра, 27 вересня.

У представництві не коментують публікації в ЗМІ про те, що українській владі не вдалося досягнути домовленості з представниками місії щодо нової програми через ситуацію навколо «ПриватБанку», можливу зміну керівництва Національного банку і питання реалістичності показників проекту держбюджету на 2020 рік.

Як повідомляв УНІАН, чергова оціночна місія МВФ розпочала свою роботу в Києві 11 вересня. За словами прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, уряд починає переговори з Фондом про нову програму, розраховуючи на її старт до кінця року.

У Національному банку оцінювали потенційний обсяг нової програми в 5-10 мільярдів доларів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця року.

Міністр фінансів Оксана Маркарова раніше заявляла про те, що нова програма може стати останньою, бо надалі наша країна зможе обходитися без підтримки МВФ.

За оцінками опитаних УНІАН експертів, Україна проситиме МВФ про нову програму розширеного фінансування EFF (Extended Fund Facility) обсягом від 6 до 20 млрд дол. терміном від 2 до 4 років.