Лідери країн-учасниць саміту і генсек ООН тримаються за руки / REUTERS

Учасникам триденного саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) у Бангкоку не вдалося підписати угоду про створення найбільшої зони вільної торгівлі у світі.

Як повідомляє DW, підписання документа відкладено до лютого 2020 року.

Читайте такожНБУ оцінив зростання економіки України в третьому кварталі в 3,5%

Відео дня

Учасники переговорів не змогли дійти єдиної думки через Індію, яка висловила стурбованість наслідками можливого припливу недорогих китайських товарів для місцевих компаній.

Ініціатором угоди про створення зони вільної торгівлі виступив Пекін. Обговорюваний документ торкається 10 країн-членів АСЕАН, а також Австралії, Індії, КНР, Нової Зеландії, Південної Кореї і Японії. Таким чином, угода охоплює країни, на частку яких припадає третина світової економіки і майже половина населення планети.

Прем'єр-міністр Таїланду Прают Чан-Оча раніше зазначив, що підписання документа посприяє економічному зростанню, торгівлі та інвестицій. А в МЗС Китаю заявили, що раннє укладення угоди "створить основу для економічної інтеграції Східної Азії".

Гостем на саміті виступив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Він закликав до конкретних заходів щодо захисту клімату. Зокрема, міжнародному співтовариству слід припинити використовувати вугілля як енергоносія, наголосив генсек ООН.

За словами Гутерріша, мільярди доларів грошей платників податків неприпустимо спрямовувати на субсидування отримання електроенергії з викопних видів палива. Це призведе лише до збільшення кількості ураганів, тропічних захворювань і конфліктів, додав він.

При цьому, як вважає Гутерріш, розвинені країни мають допомагати країнам, що розвиваються, в їхніх спробах скоротити викиди газів, що завдають шкоди клімату. За його словами, лише в цьому випадку вдасться не допустити глобального зростання температури в поточному столітті вище 1,5 градуса Цельсія порівняно з доіндустріальним рівнем.