Ілюстрація REUTERS

Народний депутат від партії "Слуга народу" Сергій Штепа пропонує Верховній Раді звільнити від оподаткування доходи з депозитних вкладів населення, що сприятиме зниженню ставок на кредити.

Читайте такожПодатки в Україні можна буде платити зі смартфона: деталі

Відповідний законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування депозитних вкладів населення зареєстрований в Раді під №2422 і оприлюднений на сайті парламенту.

Відео дня

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що на сьогодні основна ставка податку на доходи від депозиту встановлюється на рівні 18%. Крім того, кожен банківський вкладник зобов'язаний сплатити ще 1,5% військового збору.

У записці зазначається, що нинішні ставки податків на відсотки, нараховані на суму депозиту, сприяють відтоку коштів з банківської системи і зберіганню коштів «під матрацом». У зв'язку з цим скасування податку на доходи від депозитів побічно може сприяти зниженню ставок на кредити, адже це дозволить банкам знизити відсотки і дешевше отримувати кошти від вкладників.

Зокрема, депутат пропонує встановити нульовий податок для відсотків: на поточний або депозитний банківський рахунок; на вклади в кредитних спілках та процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом.

«Прийняття цього закону стимулюватиме залучення коштів від фізичних осіб в банківську систему України, підвищить доступність кредитування і спроможність населення, сприятиме розвитку економіки країни в цілому», - наголошується в пояснювальній записці.

Як повідомляв УНІАН, за даними Національного банку, обсяг гривневих депозитів в українських банках за 2018 рік зріс на 10% – до 539,7 млрд грн, валютних – скоротився на 2,4% - до 13,4 млрд дол.