Ілюстрація REUTERS

Бізнес-спільнота трохи погіршила оцінку податкової системи України, про що свідчать результати складеного Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) Податкового індексу, який у квітні-жовтні 2019 року знизився до 2,90 бали з 2,98 бала в попередньому періоді з 5 можливих, залишившись в негативній площині, в якій він перебуває протягом всієї історії дослідження з 2011 року.

Читайте такожПодатки в Україні можна буде платити зі смартфона: деталі

Про це УНІАН повідомили у прес-службі ЄБА з посиланням на результати дослідження, проведеного шляхом опитування 105 експертів з компаній-членів асоціації.

Відео дня

"Найоптимістичнішими щодо стану податкової системи підприємці були наприкінці 2018 - початку 2019 року. Зараз же спостерігаються точкові погіршення в оцінках респондентів, які, власне, і вплинули на зниження інтегрального показника", - зазначили в ЄБА.

Згідно з повідомленням, 26% незадоволені податковим законодавством, тоді як у минулому періоді таких було 23%. Ще 59% експертів вважають якість податкового законодавства України задовільною.

Крім того, дещо зменшилася кількість респондентів, які ствердно відповіли на питання, чи сприяв чинний податковий режим веденню їх бізнесу - 64%, тоді як у минулому періоді таких було 68%.

Згідно з опитуванням, лише 18% експертів оцінили процес підготовки податкової звітності та адміністрування податків позитивно, 33% вважають процедуру обтяжливою.

Зокрема, експерти вказали основні чинники, які негативно впливають на підготовку податкової звітності та адміністрування, серед яких: кількість часу, витраченого на підготовку податкової звітності та сплати податків; незрозумілість правил і роз'яснень з підготовки податкової звітності та проведення платежів; недосконалість електронної системи звітності; поспішне введення нових правил і недостатність часу для пристосування до них; кількість платежів.

Також повідомляється, що за вказаний період відчутні прояви фіскального тиску відчули 28% опитаних, що практично повторює результат у минулому періоді. Тоді як 29% повідомили, що тиск майже відсутній, і ще 9% експертів взагалі не зіткнулися з цим явищем протягом досліджуваного періоду.

"У попередньому періоді кількість останніх становила 18%, і ми бачимо, що кількість таких компаній на сьогодні скоротилася вдвічі", - відзначили в прес-службі.

За даними опитування, серед методів нинішнього тиску бізнес назвав наступні: необґрунтовані інформаційні запити та трактування податкового законодавства контролюючими органами та неприйняття ними контраргументів/пояснень; упереджені рішення фіскальних органів; технічні проблеми з роботою сервера при подачі електронної звітності та реєстрації податкових накладних з ПДВ.

Крім того, результати опитування показали, що кількість незадоволених якістю податкових сервісів зросла до 29% з 24% в попередньому періоді. Водночас 33% опитаних підтвердили, що задоволені якістю податкового обслуговування, а ще 38% вказали на задовільний рівень послуг.

"Розгляд Верховною Радою неоднозначних податкових ініціатив разом з планами їх майже негайного введення, безсумнівно, стало стресовим для підприємців, що не могло не вплинути на оцінку співпраці держави та бізнесу в податковій сфері. Традиційно бізнесу не вистачає часу на обробку нововведень і адаптацію до змін, тим більше це справедливо у випадках масштабних змін", - цитує прес-служба голови податкового комітету Асоціації Володимира Котенка.

Як повідомляв УНІАН, у січні-червні цього року бізнес-спільнота покращила оцінку роботи митниць, про що свідчать результати складеного Європейською Бізнес Асоціацією Митного індексу, який зріс до 3,24 бала з 2,92 бала в попередньому періоді з 5 можливих, перемістившись в нейтральну площину. Зокрема, 36% опитаних відзначали зменшення проявів корупції в митних органах, хоча 53% зазначили, що ситуація залишилася без змін.