Спроби адвокатів з'ясувати причини кримінального переслідування блокуються НАБУ / фото УНІАН

Детективи Національного антикорупційного бюро не надали адвокатам документів, на підставі яких екс-власникові "VAB Банку" Олегу Бахматюку винесено підозру про заволодіння 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту й на підставі яких бізнесмена оголошено в розшук.

Про це на прес-конференції повідомили адвокати Бахматюка.

"Минулого тижня, в п'ятницю (29 листопада - УНІАН), нам як адвокатам не надали можливості ознайомитися з матеріалами справи, ми двічі приїжджали до антикорупційного бюро - але детективи до нас не вийшли, і нам навіть не дозволили потрапити всередину", - сказав юрист Олексій Шевчук.

Відео дня

Він також повідомив, що 4 грудня Вищий антикорупційний суд розглядатиме скаргу адвокатів проти детективів НАБУ щодо неможливості ознайомитися з матеріалами справи.

"Сьогодні ми не можемо отримати жодного документа зі справи, щоб повідомити Європейський суд з прав людини. Відповідно, ми обмежені в тому, щоб здійснювати захист", - додав він.

При цьому адвокати заявляють, що ані Бахматюк, ані колишній керівник VAB Банку Денис Мальцев офіційно не отримали повідомлення про підозру.

"Більше того, спроби адвокатів з'ясувати причини кримінального переслідування блокуються з боку НАБУ. Кожна людина має право знати, в чому його підозрюють, а якщо подали до розшуку - на основі чого подали до розшуку", - підкреслила адвокат Тетяна Козаченко.

Крім того, за словами адвокатів, НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) були офіційно повідомлені про точне місцеперебування зазначених осіб у підтвердженні того, що ніхто не ховається від слідства, а тому жодних законних підстав для оголошення в розшук немає.

"Він не перебуває й не перебував у міжнародному розшуку. Нами як адвокатами було повідомлено місцеперебування підзахисного - це Австрія, де він знаходиться ще з початку осені, коли справу було закрито, він не мав обмежень на виїзд з території України. Зараз у нього дійсно є побоювання стосовно себе та своєї сім'ї через дії прокуратури", - додав Шевчук.

Як повідомляв УНІАН, 22 листопада 2019 року на сайті Міністерства внутрішніх справ з'явилася інформація про оголошення в розшук екс-власника "VAB Банку", власника агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка.

14 листопада детективи НАБУ повідомили Бахматюку про підозру у заволодінні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, наданого "VAB Банку" Національним банком України.