Зміцнення гривні зробило позитивний ефект на економіку - НБУ / фото bank.gov.ua

Зміцнення національної валюти України цього року має плюси і мінуси, але в цілому зробило позитивний ефект на економіку країни.

Читайте такожЗаробітчани за 10 місяців перерахували в Україну 9,7 мільярда доларів

Про це повідомив журналістам заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб.

Відео дня

«Якщо дивитися на ситуацію в комплексі, то ми бачимо, що зараз позитивні фактори - фундаментальні, і вони переважають», - сказав Сологуб.

Серед позитивних факторів ревальвації для економіки він назвав зниження інфляції, зростання конкурентоспроможності українських компаній, зростання доходів громадян і пов'язане з цим сповільнення процесів трудової міграції, зниження рівня держборгу до ВВП, зниження доларизації економіки і як наслідок - здешевлення кредитів.

Водночас Сологуб зазначив такі негативні фактори як недоотримання планових бюджетних доходів і доходів бізнесу в окремих галузях.

Як повідомляв УНІАН, українська гривня за офіційним курсом Національного банку України за січень-листопад зросла до долара США на 13,4% - до 23,97 грн/дол.

Національний банк на п'ятницю, 13 грудня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 23,56 грн/дол., що є максимальним значенням майже за 4 роки - з січня 2016 року.

Державний бюджет України на 2019 рік грунтується на прогнозному показнику курсу гривні до долара США до кінця року на рівні 29,4 грн/дол.