Ілюстрація REUTERS

Обвал світових фінансових ринків і цін на нафту навряд чи надасть сильний вплив на курс гривні, і якщо епідемія коронавіруса не зачепить Україну, то ослаблення національної валюти обмежиться відміткою у 26 гривень за долар.

Читайте такожСьогодні гривня в крутому піке: скільки коштує долар

Таку думку в коментарі УНІАН висловив аналітик інвестиційної групи "Універ" Михайло Федоров.

Відео дня

"Обвал фінансових ринків світу і цін на нафту навряд чи надасть сильний вплив на гривню. Причина цього досить банальна, якщо можна так висловитися, - «попіл не горить", - сказав експерт.

За його словами, в розвинених країнах є фондові валютні ринки з величезними оборотами, ринки деривативів, величезний ринок кредитування і величезні борги.

"І все це до кризи існувала в певному балансі. Криза і паніка порушили цей баланс і призвели до зміни потоків капіталу. Від цього там все і падає", - пояснив експерт.

Він зазначив, що в Україні більш-менш живим можна назвати лише ринок ОВДП, тоді як в інших сегментах падати особливо нічому.

"Українці й так майже завжди зберігають гроші у валюті, і відтік капіталу був й раніше без коронавірусу. Ринок кредитування багато років не працює, і там теж нічому і нікуди падати", - додав експерт.

Ілюстрація REUTERS

Федоров вважає, що коронавірус створює однакові ризики як для економіки України, так і для економік інших країн, тому гривня, також як долар і євро, рівні перед загрозою вірусу.

"Тому логіка, при якій люди при виникненні проблем в економіці одразу бігли в обмінник, трохи зламана. Адже впасти може все. Бігати з пожежі на пожежу немає сенсу і страшно. Тому навряд чи ми побачимо посилення так званої доларизації економіки", - сказав він.

Головною загрозою для України експерт назвав не турбулентність на фінансових ринках світу, а коронавірус і пов'язаний з цим ризик потенційного введення карантину в країні в майбутньому.

"Якщо коронавірус сильно не зачепить Україну, то нічого особливо страшного з гривнею та економікою не буде. Можливо, що в цьому випадку ослаблення гривні може обмежитись позначкою 26 гривень за долар. Якщо ж кількість заражень і смертей буде великою, тому доведеться вдатися до введення карантину, це може сильно вдарити по гривні", - прогнозує Федоров.

Як повідомляв УНІАН, нафту марки Brent за вихідні зафіксувала падіння на 30% - до 34 доларів за барель, продемонструвавши найгіршу динаміку з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці. Слідом за обвалом цін на нафту різко просіли валюти ряду країн і котирування фондових бірж.

Вартість долара США в обмінних пунктах Києва на ранок вівторка зросла до 25,80 гривні, євро - до 29 гривень. Котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку до полудня просіли на 35 копійок - до 25,30/25,35 гривні/долар, до євро - на 40 копійок, до 28,75/28,80 гривні/євро.