Ілюстрація REUTERS

Національний банк України зафіксував зниження попиту на валюту серед українців вперше з початку гострої фази поширення коронавірусу на території країни і, як наслідок, запровадження обмежувальних карантинних заходів для стримування інфекції.

Читайте такожУ Зеленського озвучили оптимістичний варіант розвитку ситуації: економіка впаде на 5%

Як сказано на сторінці Експертної платформи Національного банку в мережі Facebook, протягом 18-19 березня викликаний коронавірусом ажіотаж на валютному ринку почав падати, оскільки українці продали валюти більше, ніж купили.

Відео дня

"Чи є тотальний дефіцит іноземної валюти на українському ринку готівкових продажів? Статистика НБУ показує, що немає... Обмінний курс на готівковому ринку, який місцями перетинав позначку 29 гривень/долар у середині місяця, в подальшому знизився приблизно на одну гривню за курсом продажу. А загалом обмінні курси готівкового і міжбанківського ринку зблизилися", - сказано в повідомленні.

За даними платформи, всього з початку року до 19 березня банки викупили у клієнтів на 402,5 млн дол. більше, ніж продали їм, тоді як сплеск попиту на готівкову валюту був зафіксований 10-17 березня поточного року, коли в касах банків громадяни купували набагато більше валюти, ніж здавали, що викликало різке зниження обмінного курсу гривні.

За даними НБУ, 19 березня на готівковому ринку українці купили лише 28,1 млн дол., а здали в каси - 39,8 млн дол.

Водночас зазначається, що після валютної лібералізації фізичні особи можуть купувати валюту в безготівковому вигляді, в тому числі через банківські програми. Зокрема, за цим показником піковий попит припав на 11 та 17 березня.

"Після цього має місце тренд на повернення ринку до стану початку березня, коли українці купували на свої рахунки приблизно стільки ж валюти, скільки й продавали", - підсумували в Експертній платформі регулятора.

Як повідомляв УНІАН, на українському валютному ринку два тижні спостерігався підвищений попит на валюту, викликаний погіршенням настроїв учасників ринку через поширення в світі коронавірусу, й лише в п'ятницю, 20 березня, гривня за офіційним курсом зміцнилась щодо долара - на 6 копійок, до 27,74 грн/дол, але вже в понеділок, 23 березня, падіння продовжилось.

У НБУ заявили, що не запроваджуватимуть обмеження на валютному ринку України та продовжать згладжувати надмірні коливання за допомогою продажу валюти з резервів.

Позаминулого тижня регулятор витратив на підтримку гривні 981,6 млн дол., а минулого - понад 1 млрд дол.

За інформацією НБУ, поточний обсяг резервів перевищує 24 млрд дол.

У 2019 році Нацбанк поповнив резерви за допомогою купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку на 7,9 млрд дол.