Реформа митниці ніколи повністю не ліквідує контрабанду - Нефьодов / фото УНІАН

Розпочата минулого року реформа митної сфери в Україні триває і займе тривалий період, вона ніколи не ліквідує контрабанду повністю, але зможе її істотно зменшити.

Читайте такожМитниця відзвітувала за 100 днів роботи: звільнили понад 500 недобросовісних співробітників

Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook повідомив очільник Державної митної служби України Максим Нефедов.

Відео дня

"Да, ситуація покращується. Ні, вона не стала прекрасною. Митниця, дякуючи багатьом відданим і професійним митникам, працює краще. Але не ідеально. Реформа буде займати ще довгий час - і ніколи не переможе контрабанду на 100%. Але зможе її суттєво стиснути", - написав Нефьодов.

Він також підкреслив, що імпорт «чутливих» до незаконного ввезення споживчих товарів в січні-березні 2020 року суттєво зріс на 24,5% - до 3,35 млрд дол., Тоді як імпорт сировинних товарів і засобів виробництва впав на 9,3% , які становлять 58,4% від усього імпорту.

"Менше руди, коксу, дизелю, вугілля, промобладнання, тракторів та вантажівок. Навіть інтуітивно зрозуміло, що ризики контрабанди там суттєво менші, провезти лісами-полями ешелони вугілля чи прокатний стан під виглядом зеленого горошку малореально. Це свідчення уповільнення промвиробництва - окремний виклик для країни, але навряд чи доказ розквіту контрабандних схем", - підкреслив очільник митної служби.

Як повідомляв УНІАН, державний бюджет України в березні 2020 року одержав 29 млрд грн надходжень від митниці, що на 16% нижче планового показника.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів в грудні 2018 року ухвалив рішення реорганізувати Державну фіскальну службу України шляхом поділу її на державні податкову і митну служби.

За підсумками конкурсного відбору 5 липня 2019 року перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов став керівником Державної митної служби.

Державна митна служба, якій передали відповідні повноваження Державної фіскальної служби, офіційно запрацювала в Україні з 8 грудня минулого року.