Це попередній обсяг контрабанди, оскільки митниця ще не закінчила розрахунки / bank.gov.ua

Голова Державної митної служби України Максим Нефьодов оцінив обсяг контрабанди на митниці в 50-60 мільярдів гривень на рік.

Читайте такожЗеленський незадоволений митницею: контрабанда відправила її в нокаут"

"Попередньо ми оцінюємо обсяги контрабанди від 50 до 60 мільярдів гривень, це саме втрати для держбюджету, точніше сказати складно, тому що ми розраховуємо їх сектор за сектором", - сказав Нефьодов в ефірі радіо "НВ".

Відео дня

Він також зазначив, що в короткостроковій перспективі малореально одразу отримати всю цю суму до держбюджету.

"Тому що близько половини з цієї контрабанди - це концентрована контрабанда, де працюють великі контрабандні схеми... Ці схеми хоч і складно, але можна побороти в перспективі, особливо за умови співпраці з правоохоронними органами", - додав Нефьодов.

Голова Митної служби також підкреслив, що 40% всього імпорту в Україну становлять сировинні товари, ціни на які регулюються біржовими котируваннями.

"Якими можуть бути втрати в сировині? За нашими оцінками, особливо після боротьби з нелегальними заправками - 1% від надходжень до держбюджету. Є певні категорії товарів, де втрати можуть бути великі, в першу чергу, це одяг і взуття", - додав чиновник.

У коментарі УНІАН Нефьодов зазначив, що це наразі попередній річний обсяг контрабанди, оскільки митниця ще не закінчила розрахунки.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Нефьодова, у 2019 році Митна служба програла в судах 85% справ проти контрабандистів.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Державна митна служба України в січні-лютому поточного року провалила план митних надходжень до держбюджету, а також не ліквідувала повністю контрабанду.

За словами Зеленського, за два місяці поточного року невиконання доходів держбюджету України становило майже 16 мільярдів гривень, з яких 13 мільярдів гривень - недонадходження від митниці.

У свою чергу, в Митній службі пояснили недонадходження зниженням обсягів оподатковуваного імпорту сировинних товарів і зміцненням гривні, а на дані фактори відомство не впливає.