Фото НБУ

Індекс ділових очікувань керівників українських підприємств у другому кварталі 2016 року порівняно з попереднім кварталом зріс на 10,1 п.п. – до 108,5%. Про це свідчать дані щоквартального опитування, розміщені на сайті Національного банку України.

Читайте такожНацбанк ускладнив виведення капіталу з країни для тих, хто ховається від слідства

«Оптимізм переважає в очікуваннях як про майбутнє фінансово-економічного стану, так і про обсяги реалізації продукції власного виробництва, інвестиційні витрати на проведення будівельних робіт, а також на машини, обладнання та інвентар», – йдеться в повідомленні.

Відео дня

НБУ зазначає, що вже п'ятий квартал поспіль поліпшуються очікування українського бізнесу щодо рівня інфляції. У середньому бізнес чекає зростання споживчих цін на 18,9% упродовж наступних 12 місяців, тоді як в минулому кварталі прогноз інфляції був на рівні 22,2%.

Також, згідно з даними опитування, зросла впевненість бізнесу в стабільності курсу гривні. 

Читайте такожБюджетна резолюція: Кабмін спрогнозував курс гривні на найближчі три роки

«Враховуючи позитивні ділові очікування, підприємства прогнозують зростання потреб у позикових коштах найближчим часом. Як і раніше, близько третини опитаних планують залучати банківські кредити для фінансування своєї діяльності, переважна більшість з них – у національній валюті», – йдеться в повідомленні.

За даними регулятора, в опитуванні взяли участь 683 підприємства з 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності й розмірами за кількістю працівників. 

Як повідомляв УНІАН, індекс ділових очікувань керівників українських підприємств у першому кварталі 2016 року порівняно з попереднім кварталом знизився на 5,7 п.п. – до 98,4%.