За підсумками першого кварталу 2017 року прибуток банків склав 4,1 млрд грн / фото УНІАН

 Платоспроможні банки України за перше півріччя 2017 року одержали 1,85 млрд грн збитку після оподаткування, що майже в 5 разів менше від збитку за підсумками січня-червня 2016 року, повідомляється на сайті Національного банку України.

Читайте такожУкраїнські банки скоротили борг перед НБУ на мільярд

Регулятор нагадав, що за підсумками першого кварталу 2017 року прибуток становив 4,1 млрд грн.

Відео дня

Згідно з повідомленням, головною причиною погіршення фінансового результату стало істотне зростання в другому кварталі 2017 року відрахувань банками до резервів - до 12,5 млрд грн, переважну частку яких сформували два банки - «ПриватБанк" і "Промінвестбанк".

Регулятор зазначив, що збитки «Приватбанку» і «Промінвестбанку» призвели до негативного фінансового результату групи державних банків і банків з іноземним капіталом відповідно. Так, за підсумками першого півріччя сукупний збиток державних банків становив майже 1,8 млрд грн, банків з іноземним капіталом - 1,1 млрд грн.

Серед позитивних тенденцій першого півріччя 2017 року порівняно з аналогічним періодом минулого року Нацбанк відзначив зростання чистого комісійного доходу (на 34%) і чистого процентного доходу (на 3,5%). Зростання чистого процентного доходу сталося за рахунок швидшого скорочення процентних витрат порівняно з процентними доходами за операціями банків з фізичними особами.

За даними НБУ, з 90 платоспроможних станом на 1 липня 2017 року банків 70 за підсумками першого півріччя були прибутковими і отримали чистий прибуток в розмірі 8,22 млрд грн, 20 банків - збитковими із сукупним чистим збитком у 10,07 млрд грн.

Як повідомляв УНІАН, банківська система України в 2016 році оновила історичний максимум щодо збитків, отримавши негативний результат на рівні 159 млрд грн. З урахуванням неплатоспроможних банків збиток банківської системи становив 160,143 млрд грн.

Попередній рекордний збиток банківської системи України було зафіксовано в 2015 році, коли негативний фінансовий результат діючих банків становив 66,6 млрд грн.