Перший заступник голови Секретаріату Президента України Олександр ШЛАПАК вважає, що Україна не має шансів до закінчення президентських виборів отримати від Міжнародного валютного фонду черговий транш кредиту.

Про це він заявив в інтерв’ю тижневику "Дзеркало тижня" (№47 (775) від 5-11 грудня 2009 р.).

«За таких різних позицій всередині української влади, я переконаний, відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом неможливе. Мінімум після 17 січня 2010 року, коли, можливо, буде нова політична конфігурація», — сказав О.ШЛАПАК.

Відео дня

Він також зазначив, що підписавши угоду з МВФ в липні цього року і авансом отримавши транш, Україна, окрім прийняття закону щодо спрощення процедури входження капіталу в банки, не виконала своїх зобов’язань.

При цьому О.ШЛАПАК додав: «Уряд отримав «на халяву» 1,5 млрд. СПЗ, тобто 2 млрд. дол., або 16 млрд. грн. без жодних зобов’язань. МВФ не виставив навіть платіжних інструкцій щодо використання цих коштів — для погашення зовнішніх зобов’язань уряду по боргових зобов’язаннях чи платежах за газ. Кошти пішли на покриття дефіциту бюджету, виплати пенсій тощо».

«Зараз питання стоїть так: давайте в черговий раз напишемо листа, посиплемо голову попелом і скажемо: «Ну не вийшло в нас, вибачте нас іще раз, дайте нам ці гроші! А вже в 2010-му, після виборів, ми себе покажемо!» Приблизно такий текст був запропонований урядом», — пояснив О.ШЛАПАК.

За його словами, Президент готовий просити гроші у МВФ, якщо будуть виконані усі зобов’язання, підписані в липні цього року. «Виконаємо — тоді абсолютно вправі розраховувати на черговий транш від МВФ», — підкреслив О.ШЛАПАК.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний валютний фонд у листопаді 2008 року прийняв рішення про надання Україні дворічної програми кредитування stand-by на суму близько 16,4 млрд. дол. З 2008 року Україна одержала вже три транші кредиту МВФ на загальну суму 12 млрд. дол.

Після підписання Президентом України Віктором ЮЩЕНКОМ 30 жовтня ц.р. закону про підвищення соціальних стандартів директор-розпорядник МВФ Домінік СТРОСС-КАН заявив в інтерв`ю західним ЗМІ, що фонд продовжить співпрацю з Україною тільки після завершення президентських виборів, які заплановані на січень 2010 року. Разом з тим, 9 листопада ц.р. Представництво МВФ в Україні повідомило, що фонд готовий до співпраці з Україною за умови досягнення консенсусу всіма гілками влади.