Ангола змушує російську компанію "Алроса" вийти зі спільного алмазного бізнесу / фото ua.depositphotos.com

Ангола змушує російську транснаціональну компанію "Алроса" вийти зі спільного бізнесу "Sociedade de Catoca", якому зокрема належить четверта найбільша алмазна шахта світу.

Це пов'язано з санкціями, запровадженими проти Росії за вторгнення в Україну, які шкодять торгівлі ангольськими діамантами, повідомляє ангольське видання EXPANSÃO.

Як зазначається, минулого тижня представники ангольської влади зустрічались з російськими колегами в Дубаї (ОАЕ), для того, щоб розвʼязати питання виходу російського акціонера "Алроса" із "Sociedade Mineira de Catoca". 

Відео дня

Ситуація негативно впливає на Catoca, яка є четвертою за величиною алмазною шахтою у світі. Видобуток діамантів на шахті скоротився, а багато постачальників та банків відмовляються працювати з Catoca через зв'язки з росіянами.

Російській компанії належить 41% компанії. Ангольська сторона вимагає, аби росіяни пішли з бізнесу без умов, натомість росіяни хочуть компенсацій за інвестиції.

Один із можливих шляхів вирішення проблеми - це те, що "Алроса" зараз піде, але з гарантією, що вона зможе повернутися в майбутньому, коли санкції будуть зняті. Однак, з огляду на нещодавнє зближення Анголи з США, росіяни з підозрою ставляться до такого результату.

Інший варіант - це те, що росіяни продадуть свою частку акцій ангольській компанії. Однак поки що незрозуміло, чи будуть вони готові це зробити. Наразі ситуація залишається невизначеною. Вихід росіян зі спільного підприємства з видобутку діамантів необхідний для того, щоб зняти санкції з шахти, але це може бути складним завданням.

Санкції проти Росії - останні кроки світу

18 грудня 2023 року Європейський Союз ухвалив 12-й пакет санкцій проти Росії, який спрямований на обмеження її військового потенціалу та економічних можливостей. Зокрема, новий пакет санкцій передбачав заборону на російські алмази. 

3 січня Рада Євросоюзу запровадила додаткові обмежувальні заходи проти російської компанії "Алроса" та її генерального директора Павла Мариничева.

Вас також можуть зацікавити новини: