Банки надали бізнесу майже 500 "доступних кредитів" / фото УНІАН

Українські банки-учасники програми кредитування для підприємців "Доступні кредити 5-7-9%" станом на 15 травня надали бізнесу 462 кредиту на загальну суму 283,5 мільйонів гривень.

Читайте такожРада заборонила штрафувати за прострочення платежів за кредитами для бізнесу

Про це повідомили в прес-службі Міністерства фінансів України з посиланням на підсумки перших ста днів дії даної програми.

Відео дня

Зокрема, 57% виданих банками-учасниками кредитів були призначені для підприємств галузі сільського господарства, тоді як на представників сфери торгівлі та виробництва припало 17% виданих кредитів, а підприємцям, які займаються промисловою переробкою, було видано 6% кредитів.

Відзначається, що в регіональному розрізі найбільш дієвою дана програма виявилася у Кіровоградській та Вінницькій областях, в яких було оформлено по 9% від загального обсягу кредитів.

"На другому місці - Полтавська область (7%). Лише трохи відстали від лідерів підприємці Черкаській (6%) і Хмельницькій (6%) областей", - зазначили в прес-службі Мінфіну.

Також повідомляється, що, попри те, що сотні підприємців вже отримали кредитну підтримку для розвитку бізнесу, тисячі інших бізнесменів отримують відмови від банків-партнерів.

Так, станом на 15 травня поточного року 1241 заявка бізнесу була відхилена банками.

За даними прес-служби Мінфіну, серед найпоширеніших причин відмови - необґрунтованість бізнес-плану (26%), недостатня кредитоспроможність (22%) і ділова репутація (20%).

Також повідомляється, що днями Фонд розвитку підприємництва планує підписати договори про співпрацю практично з усіма банками, які були погоджені Радою фонду, після чого дана програма буде впроваджуватися через 17 уповноважених банків, які є лідерами в кредитуванні малого і середнього бізнесу на банківському ринку України.

За даними Мінфіну, на сьогодні скористатися підтримкою програми "Доступні кредити 5-7-9%" вже можуть клієнти "Укргазбанку", "Ощадбанку", "Приватбанку", "Укрексімбанку", банків "Львів", ПУМБ, "Альянс", "Райффайзен Банку Аваль", "Таскомбанку", "Сходу" і "Кредобанку".

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада в січні прийняла закон про створення в Україні Фонду розвитку підприємництва, який у 2020 році отримає 2 мільярди гривень фінансування.

Фонд буде реалізовувати програму державної підтримки малого та середнього бізнесу, яка дозволить учасникам отримати кредит до 1,5 мільйона гривень під 5%, 7% або 9% річних для створення або розширення власного бізнесу.

3 лютого уряд України оголосив старт програми "5-7-9", оцінюючи її потенціал цього року до 50 тисяч кредитів.