Експерт зазначив, що Україна до кінця року може знову урізати бюджет / фото УНІАН

Україна цього року може зіткнутися з необхідністю провести секвестр державного бюджету через відсутність можливості покрити бюджетний дефіцит.

Читайте такожШмигаль не бачить проблем у бюджеті-2021 з дірою в 6% ВВП

Про це заявила на прес-конференції заступник директора Центру економічної стратегії (ЦЕС) Марія Репко.

Відео дня

"Є ймовірність, що цього року Україна не зможе позичити на зовнішніх і внутрішніх ринках без грошової емісії такі суми і доведеться або робити емісію, або секвестувати бюджет", - сказала вона.

Дефіцит бюджету-2020

Репко нагадала, що дефіцит державного бюджету на поточний рік становить 7,5% ВВП, або близько 300 мільярдів гривень, причому в жовтні-листопаді потрібно буде профінансувати 150-200 мільярдів гривень від цієї суми. Сьогодні не зовсім зрозуміло, де буде Україна брати ці гроші, оскільки навіть за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом Україна може розраховувати тільки на один транш до кінця року, хоча раніше передбачалося два таких транші.

Головна загроза для бюджету

Також Експерт додала, що великою загрозою для залучення позикових коштів є невизначеність через пандемію коронавірусу.

"У Європі зараз друга хвиля коронавірусу, потроху падають ринки акцій, за ними, швидше за все, з якимось тимчасовим лагом підуть вниз і боргові ринки. Поки що ніхто, крім Ізраїлю, не вводить нових жорстких локдаунів. Але що буде - ми не знаємо", - додала вона.

Що цьому передувало

  • У квітні Верховна Рада внесла "антикризові" зміни до державного бюджету на поточний рік, збільшивши його дефіцит майже в три рази - до 298,4 мільярда гривень.
  • Новий державний бюджет базується на прогнозах падіння ВВП на 3,9%, тоді як раніше очікувалося зростання на 3,7%, безробіття – 9,4% замість 8,1%, середньорічний курс гривні - 29,5 за долар проти 27 гривень/Долар, а також прискорення інфляції до 8,7%.
  • У 2019 році дефіцит держбюджету становив 78 мільярдів гривень, або 1,9% ВВП, при плановому показнику в 91,1 мільярда гривень, або 2,26% ВВП.
  • Зростання реального ВВП України у 2019 році сповільнилося до 3,2% з 3,4% у 2018 році, або максимального показника за останні 7 років.