Зростання цін стримували кілька факторів / фото УНІАН

Споживча інфляція в Україні у квітні цього року в річному вимірі сповільнилася до 2,1%, і зростання цін стримували здешевлення енергоносіїв та зниження попиту на окремі товари та послуги.

Читайте такожЕкономіка України впаде на 4,5% - ЄБРР

Про це йдеться в коментарі Національного банку України щодо рівня інфляції, опублікованому на сайті регулятора.

Відео дня

У квітні 2020 року споживча інфляція в Україні в річному вимірі сповільнилася до 2,1% з 2,3% в березні, а в місячному вираженні ціни зросли на 0,8%, про що свідчать дані Державної служби статистики. Відзначається, що споживча інфляція очікувано залишалася нижче цільового діапазону 5% ± 1 п. п.

«Зростання цін стримували кілька факторів. Як і раніше одним з основних факторів було здешевлення енергоносіїв - як нафти, так і газу. Інфляцію гальмувало зниження попиту на окремі товари та послуги, а також значна пропозиція овочів. Крім того, надавати окремі послуги було заборонено під час карантину, а тому ціни на них були недоступні для спостереження, тому залишилися на рівні попереднього місяця», - йдеться в коментарі НБУ.

Наголошується, що ці фактори переважили вплив на ціни з боку березневого ослаблення гривні та збереження в першій половині квітня ажіотажного попиту на окремі товари, спричиненого поширенням пандемії коронавірусу і карантинними обмеженнями.

Також повідомляється, що падіння цін на непродовольчі товари дещо сповільнилося (до 1,3% у річному вираженні). Зокрема, через підвищений попит прискорилося зростання цін на фармацевтичні та окремі товари для особистого догляду. Дешевшими, ніж минулого року, залишалися автомобілі та побутова техніка, хоча через ослаблення гривні різниця в цінах скоротилася. Зате через зниження попиту та обмежену пропозицію надалі подешевшали одяг і взуття (на 4,3% в річному вираженні). Слабкий попит також зумовив поглиблення падіння цін на електроніку.

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки не змінилися (3,9% у річному вираженні). З одного боку, через сплеск споживчого попиту, обмеження роботи продуктових ринків під час карантину і слабкі показники тваринництва прискорилося зростання цін на м'ясні та окремі молочні продукти. Збільшилися також темпи зростання цін на макарони та окремі крупи. Зате внаслідок ослаблення попиту на харчові продукти не першої необхідності меншими темпами зростали ціни на кондитерські вироби, соуси, соки, консервовані овочі, оливкова олія і кави продовжували дешевшати.

Повернулися до зростання ціни на сирі продукти харчування (на 0,8% у річному вираженні). Під впливом ажіотажного попиту в першій половині квітня подорожчали гречана крупа, часник, лимони. Внаслідок проблем з логістикою і найгірших показників тваринництва прискорилося зростання цін на яловичину, свинину і молоко. Падіння цін на яйця сповільнилося через скорочення обсягів виробництва та його низьку рентабельність. Водночас продовжували дешевшати овочі. Зокрема, значно дешевше, ніж минулого року, були капуста, буряк, морква.

Темпи зростання вартості послуг у квітні продовжували знижуватися (до 8,7% у річному вираженні). Зокрема, ціни на послуги секторів, які були змушені призупинити діяльність під час карантину (закладів громадського харчування, відпочинку, спорту, особистого догляду), були недоступні у квітні, через що у більшості випадків залишилися на рівні березня.

«Інфляційний тиск залишається слабким через низькі ціни на енергоресурси та ослаблення попиту. Водночас через відсутність пропозиції окремих видів товарів і послуг під час карантину існує ймовірність, що після пом'якшення карантину відбудеться корекція цін на такі товари та послуги», - зазначили в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України підвищив прогноз інфляції в Україні у 2020 році до 6% з 4,8%, прогнозованих раніше, залишившись при цьому в цільовому діапазоні 5% +/- 1 п. п.

Інфляція в Україні у 2019 році сповільнилася до 4,1% і стала мінімальною за останні 6 років.