Ілюстрація REUTERS

Національний банк України розраховує на пожвавлення попиту українців на об'єкти житлової нерухомості шляхом розвитку іпотечного кредитування, ставки за яким до кінця року будуть істотно знижені.

Читайте такожУряд хоче знизити ставку за іпотекою до 5-7% - Шмигаль

Як повідомив в ході онлайн-брифінгу директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук, ринок житлової нерухомості до кризи був збалансованим.

Відео дня

"Попит на житлову нерухомість після деякої паузи, пов'язаної з карантином, зараз починає відновлюватися, тобто ми не очікуємо, що ця криза призведе до якихось фундаментальних змін на ринку нерухомості. Очевидно, що не буде такого зростання, як це було до кризи, але ми не бачимо передумов для істотного зниження попиту та обсягів будівництва. Звичайно, ми розраховуємо на те, що попит буде пожвавлена коштом розвитку іпотечного кредитування", - сказав Ваврищук.

За оцінками учасників ринку, на сьогодні менш як 10% житла купується із залученням кредитних коштів.

"То є сегмент іпотечного кредитування має величезний потенціал, тому, беручи до уваги наші очікування щодо істотного зниження ставок за кредитами до кінця року, ми думаємо, що буде пожвавлення іпотеки, і це буде підтримувати попит на ринку житлової нерухомості", - додав директор департаменту фінансової стабільності НБУ.

Згідно з даними звіту НБУ про фінансову стабільність, під час карантину попит на житло впав на 40%, а ціни піддалися лише незначної корекції.

При цьому в річному вимірі ціни зросли, а доходи та вартість оренди впали, що призвело до зменшення доступності житла.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Конфедерації будівельників України, у 2019 році в нашій країні було підписано лише 13,5 тисячі угод іпотечного кредитування житлової нерухомості, що становить 3-4% від угод на ринку житлової нерухомості.

У Конфедерації прогнозують, що зниження ставки за іпотечними кредитами в Україні вдвічі - до 9-10% річних - дозволить збільшити обсяги будівельних робіт у країні на 30-40%.

12 червня Національний банк України продовжив цикл пом'якшення монетарної політики й знизив облікову ставку до історичного мінімуму в 6% річних.