Кабмін ухвалив рішення на сьогоднішньому засіданні / Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів схвалив проект листа до Міжнародного валютного фонду з надання фінансової допомоги Республіці Судан у розмірі 6 млн дол. для погашення боргу країни перед фінансовою організацією.

Потрібне рішення Кабмін прийняв на сьогоднішньому засіданні.

Читайте такожУ ЄС назвали головну умову для надання Україні чергового траншу

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до документа, за результатами розгляду питання з Міністерством розвитку економіки, Міністерством юстиції та Національним банком України узгоджена позиція щодо підтримки ініціативи МВФ щодо списання боргу Судану в пропорційному співвідношенні до розміру квоти України в МВФ в сумі 4,2 млн СПЗ (близько 6 млн дол.)

Поточний обсяг коштів України на рахунку в МВФ становить 16,74 млн СПЗ (близько 23,9 млн доларів).

"Судан є останньою країною, яка станом на сьогодні має прострочену заборгованість перед МВФ і може брати участь у цій ініціативі", - йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Погашення боргу

Рада директорів МВФ 10 травня 2021 року схвалила пакет фінансування для повного погашення боргів Судану перед МВФ та іншими державами-членами МВФ в рамках ініціативи для бідних країн з великою заборгованістю

Передбачається, що погашення боргів Судану перед МВФ відбуватиметься за рахунок використання коштів, накопичених на спеціально створених для таких випадків рахунках.

При цьому Міністерство закордонних справ України листом від 19 квітня повідомило, що не підтримує зазначену ініціативу з міркувань політичного характеру.

Довідка УНІАН. Ініціатива зі списання боргу перед Міжнародним валютним фондом за рахунок коштів країн-учасників фінансової організації не є новою. До Судану вона була реалізована у 2008 році щодо Ліберії та у 2020 році щодо Сомалі.