На минулому тижні Конгрес США підтримав законопроект річного бюджету, яким передбачено виділити на допомогу Україні $45 млрд. Окрім того, сенатори підтримали поправку про можливість передачі Україні доходів від арештованих в США активів російських олігархів, або інших підсанкційних організацій. За словами сенатора-республіканця Ліндсі Грема, для цього в США можуть навіть впровадити нові процедури, які дозволять конфісковувати активи, набуті злочинним шляхом та спрямовувати їх на допомогу Україні.  

Як саме працюватиме механізм передачі цих коштів, вочевидь, пояснить Міністерство юстиції України. Проте, безумовно, це вже прекрасна новина. Адже одна річ — це арештувати російські активи, а зовсім інше — вже зараз дозволити Україні ними користуватися. Тобто сьогодні вирішується питання передачі цих коштів для наших потреб.

Співавтори ініціативи зазначають, що ймовірна вартість арештованих російських активів в США досягає мільярдів. Але не меншими є й збитки від  руйнувань, вчинених вторгненням РФ на територію України. 

Відео дня

Так, прямі збитки від агресії РФ оцінюють на рівні щонайменше $700 млрд. А якщо говорити про прямі та непрямі збитки, загальна сума завданої шкоди перевищує $1 трлн.

Після масованих атак РФ, українські об’єкти критичної інфраструктури потребують негайного відновлення і, відповідно, фінансування. З цієї точки зору дуже гарна новина, що вищеназвана допомога може бути передана Україні швидко. 

Зрозуміла річ, що процедура займатиме певний час, але йдеться не про роки. Можна припускати, що ми отримаємо кошти від арештованих російських активів вже у 2023-му році.

Строки визначатимуться можливістю швидкої передачі доходів від різних видів активів. Адже мова може йти не тільки про заарештовані рахунки з "кешем", але й про коштовні автомобілі, вілли, яхти, чи навіть спортивні клуби. Для отримання доходів від матеріальних активів доведеться їх спочатку продати. Від цих процедур, на мою думку, залежатиме швидкість передачі арештованих коштів Україні. Інша паралельна можливість – це використовувати на потреби країни дохід, який отримується на ці активи.

Куди будуть спрямовані ці кошти? На відбудову української економіки. Зокрема, в пріоритеті президентська програма fast plan recovery — програма швидкого відновлення. В ній мова йде про критичні потреби, на які слід використати допомогу вже зараз. Яскравим прикладом є об’єкти енергетичної інфраструктури.  

А головний позитив у тому, що своїм рішенням США задають тренд для інших країн. Адже російські активи заарештовані по всьому світу. Це дуже цікавий та важливий прецедент, адже більшість російських олігархів намагались сховати свої активи по всьому світу, в тому числі в європейських країнах. 

Наразі відомо, що у світі заморожено близько $300 млрд російського Центробанку. Ще 150 млрд російської номенклатури або вже заарештовані, або знаходяться під процедурами накладання арештів. Таким чином, рішення американських сенаторів — потужний сигнал іншим країнам, які найімовірніше зможуть перейняти досвід США та спрямувати заарештовані російські активи на негайну підтримку України. 

Олег Устенко, радник президента України з економічних питань