Життя стане гірним і на довго / REUTERS

Криза, яка почалася з вини коронавірусу, на довго погіршить стандарти життя по всьому світу. А податки для багатих і компаній можуть зрости, щоб пом'якшити цю шкоду. Таке попередження озвучили в МВФ.

Читайте такожМВФ покращив прогноз падіння економіки України цього рокуЯк пише Financial Times, пандемія залишить тяжкі шрами на глобальній економіці у формі втрат роботи й банкрутств. А цілі сектори економіки залишаться нежиттєздатними. Про це йдеться в середньостроковому прогнозі фонду під назвою "Перспективи світової економіки".

Ця шкода збережеться на довго, тому що перехід з проблемних секторів, таких як туризм, до нових і перспективних, таких як технологічна сфера, буде неминуче повільним і болючим для багатьох людей. Головний економіст МВФ Гіта Гопінатх сказала, що період відновлення після кризи буде "довгим, нерівним і непевним".

Відео дня

Потреба пристосуватися до скорочення подорожей і великої кількості банкрутств призведе до "значних втрат" навіть після ослаблення пандемії. В МВФ вважають, що залежні від туризму й торгівлі сировиною країни "будуть в особливо тяжкому становищі". Зростання глобальної економіки буде негативним за підсумками цього року. Воно буде найгіршим з часів Великої депресії 1930-х.

Читайте такожFinancial Times: Країни з найвищим ВВП у світі не такі вже й багаті, як здаєтьсяПохмурий прогноз з'явився після того, як МВФ пом'якшив свої прогнози щодо зростання цього року на підставі того, що рецесія в другому кварталі виявилася меншою, ніж очікувалося. В МВФ очікують, що глобальна економіка скоротиться на 4,4% в 2020 році. Хоча в червні у фонді говорили про цифру на 0,8% вищу.

Якщо пандемію вдасться приборкати наступного року, в МВФ очікують відскок глобальної економіки на 5,2% в 2021 році. Хоча в червні цей прогноз був на 0,2% вищим.

Прогнози для економіки України

  • Міжнародний валютний фонд (МВФ) поліпшив прогноз падіння економіки України в 2020 році до 7,2%. В організації очікують, що наступного року українська економіка покаже зростання.
  • У червні Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз падіння економіки України у 2020 році до 8,2% з 7,7%, які прогнозував у квітні.
  • Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings прогнозує падіння реального ВВП України у 2020 році на 6%, що на 0,5 процентних пункти вище, ніж у травневому прогнозі агентства.