Попит населення і бізнесу на кредити знизився – опитування НБУ / фото УНІАН

Банки констатують зменшення попиту на кредити з боку населення і бізнесу, встановлення більш жорстких стандартів кредитування і зростання запитів на реструктуризацію від підприємств-позичальників.

Читайте такожВ Україні розширять програму дешевих кредитів для бізнесу

Про це свідчать результати опитування «Про умови банківського кредитування», проведеного Національним банком України з 19 березня по 9 квітня.

Відео дня

Згідно з релізом за результатами опитування, опитані установи очікують зниження активності кредитування, сповільнення припливу коштів клієнтів і зростання всіх ризиків, насамперед - кредитного.

«Для кредитів бізнесу найбільше падіння в минулому кварталі відбулося в сегментах довгострокових кредитів і кредитів в іноземній валюті, натомість попит на короткострокові позики повільно зростав. Запити на реструктуризацію боргу досягли максимуму з третього кварталу 2017 року. Саме цей фактор і потреба в поповненні запасів і оборотних коштів були визначальними для попиту з боку великих підприємств у першому кварталі», - йдеться в повідомленні.

При цьому з боку малого і середнього бізнесу знижується попит на кредити для поповнення оборотного капіталу і капітальних інвестицій. Половина всіх опитаних банків у минулому кварталі посилили стандарти кредитування бізнесу через негативні інфляційні, курсові та загальноекономічні очікування.

«Також у минулому кварталі зменшився рівень схвалення заявок на кредити бізнесу. Для великих позичальників основною причиною респонденти вказали жорсткіші умови в частині розміру кредиту або кредитної лінії, а для малих і середніх підприємств - вимоги до застави», - повідомляється в релізі.

Падіння попиту з боку населення на кредити в першому кварталі стало найбільшим з 2015 року, зазначили в НБУ. Для споживчого кредитування це пов'язано зі зменшенням витрат на товари тривалого користування і придбання іноземної валюти. У першому кварталі банки посилили стандарти іпотечного і споживчого кредитування через інфляційні ризики, очікування зниження загальної активності і платоспроможність споживачів.

Також зменшився рівень схвалення заявок на кредити населенню. Банки зазначають, що в цілому в минулому кварталі різко зріс рівень всіх ризиків, в тому числі кредитний ризик - більше, а ризик ліквідності - менше.

«У наступному кварталі, а також у найближчі 12 місяців у цілому банки очікують подальшого скорочення попиту населення і бізнесу на кредити. Таку думку відображає перелом попередніх тенденцій, адже досі банки зберігали позитивні очікування щодо зростання попиту на кредити з боку населення і бізнесу і за умовами кредитування. Більшість банків також очікують різкого зниження якості як корпоративного, так і роздрібного портфеля», - повідомляється в релізі.

Водночас, за даними опитування, банки все ще прогнозують зростання обсягів депозитів, хоча й менше, ніж у попередніх кварталах. Частина банків очікує відпливу коштів клієнтів. Очікування реалізації всіх ризиків також погіршилися і досягли свого максимуму з другого кварталу 2014 року. У наступному кварталі, за даними опитування, банки очікують найбільшого зростання кредитного ризику, меншою мірою зростуть валютний і процентний ризики.

Опитування проводилося з 19 березня по 9 квітня 2020 року серед кредитних менеджерів 24 банків, частка яких в загальному обсязі активів банківської системи становить 91%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками або прогнозами Національного банку України.

Як повідомляв УНІАН, 27 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що цього тижня уряд і Національний банк мають презентувати програми іпотеки для населення за ставкою близько 10% і кредитів малому бізнесу за низькою ставкою для виплати заробітних плат своїм працівникам.

Національний банк України з 24 квітня знизив облікову ставку на 2 п.п. - до п'ятирічного мінімуму у 8% річних, при цьому ставка знизилася сьомий раз поспіль - після зниження в березні і січні поточного і в грудні, жовтні, вересні, липні минулого року.