У Нацбанку продовжать нарощувати міжнародні резерви / REUTERS

Міжнародні резерви України будуть рости, створюючи "подушку безпеки" на випадок кризових явищ, а зростання ВВП буде поступово відновлюватися.

Читайте такожАктиви Нацбанку за перше півріччя зросли на 13%

Про це повідомив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин в ході брифінгу, присвяченого прийняттю основних принципів грошово-кредитної політики НБУ на 2021 рік.

Відео дня

"Зростання ВВП буде поступово відновлюватися і рухатися до свого потенційного рівня. На тлі скасування карантинних обмежень і пожвавлення зовнішньоекономічного попиту економічна активність в більшості видів економічної діяльності буде відновлюватися... міжнародні резерви будуть рости, що буде створювати "подушку безпеки" на випадок кризових явищ", - зазначив Данилишин.

За його словами, пом'якшення монетарних умов і значний фіскальний імпульс сприятимуть активізації економічного зростання і повернення інфляції до мети. Попри низький поточний рівень інфляції, Нацбанк приділятиме необхідну увагу проінфляційним ризикам.

Основні ризики співпраці з МВФ

Також глава Ради НБУ повідомив, що дефіцит поточного рахунку буде рости, але залишиться в прийнятних межах - близько 4% ВВП. Збільшення відбуватиметься внаслідок поступового зростання сукупного попиту і зниження надходжень від транзиту газу.

"Основними ризиками є припинення співпраці з МВФ (але ми вважаємо, що це малоймовірний сценарій), згортання структурних реформ й триваліший термін пандемії зі збереженням обмежувальних заходів на триваліший період. Звичайно, безпосередньо від цього залежатиме швидкість відновлення як глобальної, так і української економіки. Також актуальними залишаються ризики зниження врожаю внаслідок негативних погодних умов, і ескалація військового конфлікту на сході України", - сказав Данилишин.

Що цьому передувало

  • Згідно з консенсус-прогнозом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, падіння ВВП України за підсумками 2020 року складе 6% замість очікуваних у квітні 4,2%.
  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України опублікувало доопрацьований прогноз економічного і соціального розвитку на 2021-2023 роки, в якому зростання ВВП наступного року очікується на рівні 4,6%.