Оновлений індекс Біг Маку / колаж УНІАН, фото Reuters, УНІАН

Станом на січень 2024 року українська гривня недооцінена по відношенню до долара США на 48,4%. Відтак, обмінний курс має становити 19,33 грн/долар. Про це свідчить  дослідження британського видання The Economist.

Зазначається, що Біг Мак в Україні коштує 110 гривень порівняно з 5,69 долара – у США.

скріншот УНІАН, графіка The Economist

Національна валюта України займає 8-ме місце у рейтингу недооцінених валют. В першу трійку найбільш недооцінених входять нацвалюти Тайваню, Індонезії та Індії. Також попереду України йдуть ПАР, Єгипет, Малайзія та Філіппіни

Відео дня

Водночас переоціненими валютами є швейцарський франк, норвезька крона, уругвайське песо, євро, шведська крона, костариканський колон, британський фунт, данська крона.

Варто зазначити, що вказаний індекс вираховують за вартістю Біг Маку в Сполучених Штатах Америки, країні звідки долар родом. А далі цю цифру порівнюють з вартістю такого самого бургера в інших країнах. Рейтинг Біг Маку почали складати в 1986 році.

Індекс Біг Мака

Індекс Біг Мака – це економічний показник, створений журналом The Economist. Визначає, наскільки валюта переоцінена або недооцінена порівняно з доларом США на основі цін на гамбургер Big Mac від компанії McDonald's.

Для обчислення ціну бургера у різних країнах конвертують в долари США, а потім порівнюють з вартістю у США. Якщо ціна Big Mac у якійсь країні вища, ніж у США, то валюта цієї країни вважається переоціненою; якщо нижча – недооціненою.

Індекс Біг Мака показує, які валюти переоцінені або недооцінені з урахуванням паритету купівельної спроможності.

Курс валют

Готівковий курс долара до гривні в банках України у вівторок, 30 січня, залишився без змін – 38,35 грн за долар в середньому. Продати американську валюту в банках сьогодні можна в середньому за курсом 37,80 грн за долар.

Національний банк України встановив на вівторок, 30 січня, офіційний курс долара до гривні на рівні 37,89 грн/долар.

Вас також можуть зацікавити новини: