Обсяг угод впав у порівнянні з докарантинним періодом / Ілюстрація REUTERS

Обсяг угод злиття і поглинання (M&A) в Україні в першому півріччі 2020 року склав $159 млн.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного компанією KPMG.

Читайте такожНБУ переніс термін поповнення банками капіталу на півроку

Відео дня

Згідно з результатами дослідження, показник першого півріччя 2020 року у 4,7 рази менше, ніж за аналогічний період 2019 року. Це найнижчий результат з 2015 року.

Коронавірус і зменшення кількості угод

Загальна кількість угод у першому півріччі 2020 року скоротилася рік до року на 43% - до 25. Експерти компанії відзначили, що низький показник обумовлений глобальною економічною нестабільністю, викликаною пандемією коронавірусу.

«У другій половині 2020 року активність на ринку M & A буде залишатися невисокою, оскільки покупці та продавці зосереджені на збереженні свого бізнесу та уникненні руйнівних наслідків пандемії... Однак в цілому наші очікування в середньостроковій перспективі залишаються оптимістичними», - відзначили в представництві КPMG в Україні.

Найбільші угоди M & A в першій половині 2020 року

покупка групою компаній "Епіцентр К" у корпорації "Сварог Вест Груп" 96,7% корпоративних прав ТОВ "Хмельницьк-Агро" за $100 млн;

придбання групою іноземних інвесторів акцій міжнародного маркетплейса для пошуку репетиторів Preply.com за $10 млн;

покупка компанією "Бастіон-груп" компанії АТ "Київпассервіс" у Фонду держмайна за $9,4 млн;

покупка компанією Regal Petroleum Plc ТОВ "Аркона Газ-Енергія" за $8,6 млн;

покупка компанією Allrise Capital Inc виставленого на торги Фондом гарантування вкладів фізосіб стадіону "Чорноморець" в Одесі за $7,2 млн.

Що таке M&A

Злиття і поглинання - термін, який використовується в Україні для позначення угод, в результаті яких: наявний власник контрольного пакета акцій публічного або приватного акціонерного товариства відчужує на узгоджених умовах контрольний пакет іншій особі або відбувається скупка особою (ініціатором поглинання) у міноритарних акціонерів публічного або приватного акціонерного товариства належних їм акцій з метою концентрації ініціатором поглинання контролю над товариством.

Також може відбуватися об'єднання активів декількох компаній з метою створення нової компанії.

Прогнози

Очікувалося, що в першій половині 2020 року активність у сфері злиттів і поглинань збереже рівень останніх тенденцій на рівні 200 угод по всьому світу.

Обсяг злиттів і поглинань (M & A) в секторі перестрахування і страхування у 2019 році збільшився на 10% до 419 угод по всьому світу, відзначивши 4-річний максимум.