Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності в НБУ вважають коронавірус / Ілюстрація REUTERS

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 6% вдруге поспіль.

Як говориться в матеріалах НБУ, ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, є тривалий термін, поглиблення пандемії коронавірусу та посилення карантинних заходів.

Читайте такожНацбанк прогнозує прискорення інфляції до кінця року

Відео дня

Коронавірус і його наслідки

«Збільшення рівня захворюваності коронавірусом в Україні протягом останніх місяців не вплинуло на темпи відновлення економічної активності. Втім, нова хвиля COVID-19 може стримати споживчий попит і загальмувати пожвавлення в секторах, орієнтованих на внутрішній ринок, перш за все в секторі послуг», - сказано в документі.

Відновлення споживчого попиту

Правління Національного банку вирішило зберегти облікову ставку на рівні 6%, враховуючи стійкий тренд відновлення споживчого попиту і зазначені ризики.

«Утримання ключової ставки на рівні нижче нейтрального свідчить про стимулюючий характер монетарної політики та залишає простір для подальшого зниження процентних ставок в економіці», - сказав глава НБУ Кирило Шевченко в ході брифінгу.

Облікова ставка

Відзначається, що попередні зниження облікової ставки продовжують позначатися на динаміці ринкових ставок. Так, вартість державних залучень в національній валюті та ставки по гривневих депозитах вже знаходяться на рекордно низьких рівнях, також триває здешевлення кредитних ресурсів.

«До того ж Національний банк активізував нормотворчу діяльність, спрямовану на спрощення умов для розвитку кредитування, а також роботу по зниженню частки поганих кредитів в банківській системі. Це підтримає тренд на здешевлення кредитів для бізнесу і населення», - сказав Шевченко.

Згідно з матеріалами НБУ, подальша монетарна політика Національного банку буде залежати насамперед від розвитку ситуації з поширенням COVID-19.

«У поточній ситуації облікова ставка на рівні 6% спрямована на забезпечення балансу між досягненням помірної інфляції та стимулюванням економіки. Однак якщо негативний вплив коронавірусу на внутрішній попит і ділову активність посилиться, Національний банк буде готовий надати економіці додатковий імпульс для пожвавлення. Проте на ймовірне посилення інфляційних ризиків у 2021 році Національний банк може відреагувати інструментами монетарної політики», - йдеться в матеріалах регулятора.

Співпраця з МВФ

Крім того, повідомляється, що основним припущенням, яке правління бере до уваги, залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

«Співпраця з Фондом важлива не тільки з точки зору фінансування дефіциту державного бюджету, а й підтримки з боку інших міжнародних партнерів і інвесторів. Кошти від них будуть спрямовані як на фінансування протиепідемічних заходів, так і на інфраструктурні проекти, які пожвавлять все ще слабку інвестиційну активність», - сказано в повідомленні.

Попередня облікова ставка

Національний банк України з 12 червня знизив облікову ставку до історичного мінімуму в 6% річних. 

23 липня 2020 року Національний банк України зберіг облікову ставку на колишньому рівні - 6% річних після того, як в червні знизив її в восьмий раз поспіль - до історичного мінімуму.