По економіці Росії завдано потужного удару / фото REUTERS

Росія втратила 73 мільярди євро на сьогодні. У країни-агресора дійсно почалися дуже серйозні проблеми як з експортом, імпортом, а також з виробництвом своєї продукції.

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, Єврокомісія заявила, що санкції торкнулися приблизно 48% російського експорту в ЄС. У першу чергу це стосується нафти і нафтопродуктів.

Нафта - це чорне золото Росії, і сьогодні від нього відмовляються всі. По суті Росія - це сировинна країна. Крім нафти, Євросоюз заморозив активи підсанкційних осіб майже на 14 мільярдів євро, і все це йде на додачу до тих сотень мільярдів євро заморожених резервів.

"На сьогодні ми можемо говорити про те, що навіть кожен втрачений мільярд - вони вкрай істотні для російської економіки, яка по суті позбулася основних напрямків з експорту", - говорить військовий експерт Олександр Коваленко.

"Щодо цього року збитки за обсягами будуть десь на рівні 20-25%, а за цифрами в доларах це близько 70 мільярдів по нафті", - говорить експерт з енергоресурсів Володимир Омельченко.

Але втрата експорту нафти - це не тільки втрата грошей, попереду ще й безробіття, спровоковане путінською війною.

"Треба буде щось зробити з цими свердловинами, швидше за все, їх слід законсервувати, а це принесе величезні збитки, тому що потім розконсервувати більшість з них буде неможливо", - зазначив Омельченко.

Єврокомісія заявляє, що, за їхніми оцінками, виробництво у Росії впало майже на 10,5% на поточний момент.

Експерт Олександр Коваленко каже, що в 2022 році виробництво автомобілів в Росії обвалилося на 97%, автобусів - на 77%, тепловозів - на 63%. Наприклад, Пральні машини - це падіння на 59%, холодильників - на 58%. Експерт пов'язує це з відсутністю ринків збуту власних товарів і блокадою імпорту в Росію.

Але газ - це не стільки про фінанси і про заробіток. Це про шантаж і про вплив. Це зараз енергетична зброя.  Шантажуючи інші країни газом, Путін сподівається на пом'якшення санкцій, але всі експерти впевнені в тому, що це безперспективна затія.

"Без високих технологій, без поставок заходу практично велика частина військової промисловості РФ зупинена. Вони не зможуть виробляти Сучасні вертольоти, вони не можуть виробляти не тільки цивільного призначення вертольоти, а й військового", - резюмує Коваленко.

Раніше повідомлялося, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке почалося 24 лютого 2022 року, Європейський Союз заморозив російські активи на суму 13,8 млрд євро.

Вас також можуть зацікавити новини: