Податок на переказ з картки на картку Україна 2024 / фото ua.depositphotos.com

Наприкінці 2023 року, а саме 27 грудня, Кабінет Міністрів України затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки. Таким чином українська влада виконала одне із зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом. Після чого почали з'являтися чутки про те, що будь-які перекази з картки на картку громадянина України будуть обкладатися 18-відсотковим податком.

УНІАН розбирався, чи буде в Україні податок на переказ з картки на картку у 2024 році.

Податок на переказ з картки на картку - Україна "обдирає" громадян

Українці дуже різко реагують на появу нових зборів або обов'язкових платежів, тому можливий податок на переказ грошей вкрай розбурхав суспільство, яке намагається функціонувати і в без того складних економічних умовах.

Відео дня

Заспокоїти українців поспішив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев. Він спростував повідомлення про те, що з'явиться 18%-ий податок за переказ грошей з картки на картку

Також цю інформацію спростували і в Міністерстві фінансів. Там повідомили, що некоректні висновки були зроблені на основі уривка з розділу 4.3.1 "Реформа спрощеної системи оподаткування", в якому говориться, що:

Усі доходи фізичних осіб, отримані поза підприємницькою діяльністю, крім тих, які прямо передбачені Податковим кодексом України, підлягатимуть оподаткуванню за загальною ставкою податку на доходи фізичних осіб, передбаченою Податковим кодексом України.

У відомстві вказали на два важливі нюанси:

  1. У тексті відсутні слова про "будь-які надходження на картку фізособи".
  2. Фраза про "оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності" ґрунтується на загальних засадах оподаткування, які закладені в чинному податковому законодавстві, зокрема в розділі IV чинної редакції Податкового кодексу України, і діють вже не перший рік.

Таким чином, українцям не варто боятися нового податку, адже його ніхто і не збирався вводити, а повідомлення не відповідає дійсності.

Яка сума переказу відстежується в Україні 2024

Не варто забувати, що в банківській системі діє фінансовий моніторинг. Система фіксує всі транзакції, які перевищують встановлені ліміти.

Так, закон про фінмоніторинг передбачає, що під контроль потрапляють перекази готівки по Україні в сумі 5 тисяч гривень, а зв'язку з цим банки можуть блокувати перекази, що перевищують цю суму.

При цьому в березні 2022 року Нацбанк України прийняв постанову №60, згідно з якою діє підвищений контроль до операцій клієнтів з боку банків, якщо сума дорівнює або перевищує 400 тисяч гривень.

Також окремі фінансові установи можуть встановлювати свої ліміти в рамках вимог НБУ, в тому числі і популярний в Україні "ПриватБанк"

Тоді вас може зацікавити, скільки можна переказувати грошей з картки на картку Без податку – Україна не встановлювала податок на переказ коштів з картки на картку фізичних осіб.

Раніше УНІАН писав, що зміниться з 1 січня 2024.

Вас також можуть зацікавити новини: