Що зміниться в Україні з 1 січня 2024 року / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

З настанням 2024 року зміниться життя українців у багатьох аспектах. Комунальні тарифи у січні залишаться незмінними, проте зросте мінімальна зарплата та пов'язані з нею виплати. Також подорожчають послуги для майбутніх водіїв, а Рада голосуватиме за новий закон про мобілізацію. Ми детально розповіли, що зміниться в Україні з 1 січня.

Відео дня

Мобілізація 2024

У січні в Україні можуть прийняти новий законопроект про мобілізацію. Голосування за законопроект призначено на 10 січня. Якщо не буде внесено жодних змін, то закон запровадить такі нововведення:

  • зміна призовного віку з 27 до 25 років (чоловіків віком 18-24 роки зможуть призивати тільки добровільно);
  • скасування поняття "обмежено придатних до служби" - такі особи повторно пройдуть медкомісію і будуть визнані або придатними, або непридатними;
  • скасування строкової військової служби і введення для всіх українців молодше 25 років базової загальновійськової підготовки;

  • демобілізація військовослужбовців після 36 місяців служби на фронті;

  • обмеження прав ухилянтів - вони будуть занесені до реєстру боржників;

  • обов'язок кожного військовозобов'язаного громадянина зареєструвати свій електронний кабінет призовника, куди можуть надіслати електронну повістку.

Також українська влада обговорює можливість введення військового обліку всіх жінок віком від 18 до 60 років. При цьому мобілізація жінок може проводитися тільки на тилові посади. Поки невідомо, чи приймуть у Верховній Раді такий закон.

Мінімальна зарплата 2024 і прожитковий мінімум

З 1 січня в Україні зросте мінімальна зарплата, а також пов'язані з нею виплати. З січня мінімальна зарплата зросте до 7100 гривень, а мінімальна погодинна оплата підвищиться до 42,6 гривень.

Наступне підвищення мінімальної зарплати планується на квітень 2024 року - її підвищать до 8000 гривень.

Також у січні підвищать прожитковий мінімум до 3023 гривень для працездатних осіб, 2361 гривень для непрацездатних осіб, 2563 гривень для дітей до 6 років і 3196 гривень для дітей 6-18 років.

Разом з прожитковим мінімум підвищать розмір допомоги особам з інвалідністю у 2024 році:

  • 2 361 гривень - людям з інвалідністю з дитинства I групи:
  • 1 888,8 гривень - особам з інвалідністю з дитинства II групи;
  • 1 416,6 гривень - особам з інвалідністю з дитинства III групи;
  • 1 652,7 гривень - дітям з інвалідністю.

Також зростуть суми грошової надбавки по догляду за особою з інвалідністю.

Індексація пенсій у січні 2024

Що зміниться в Україні з січня 2024 / фото ua.depositphotos.com

Індексація пенсій - ще одна річ, що зміниться в Україні з січня. Зміна розміру виплат планується для мінімальної і максимальної пенсії. Мінімальна пенсія в Україні зросте до 2361 гривні, а максимальна становитиме 23610 гривень.

Також зміниться розмір трудового стажу, необхідний для нарахування пенсії:

  • для виходу на пенсію у 60 років потрібно буде мати 31 рік стажу;
  • для виходу на пенсію у 63 роки потрібно буде мати 21-31 рік стажу;
  • для виходу на пенсію у 65 років потрібно буде мати 15-21 рік стажу.

Якщо ж у 65 років людина не матиме необхідного трудового стажу, то отримуватиме виплати від держави для непрацездатних осіб - 2361 гривню.

Подорожчання послуг для водіїв

З 1 січня в Україні різко зросте вартість послуг для водіїв. Значно подорожчає плата за складання теоретичного та практичного іспиту на водійські права, а також за видачу прав. Раніше ця сума була символічною, але з 2024 року майбутні водії відчують відчутний удар по кишенях за кожну спробу скласти іспит.

Ось як зросте вартість послуг:

  • складання теоретичного іспиту - 250 гривень (було 13 гривень);
  • здача практичного іспиту - 420 гривень за одну спробу (було 13 гривень);
  • видача водійських прав - 230 гривень (було 26 гривень);
  • перереєстрація або зняття з обліку авто - 350 гривень (було 200 гривень).

Нагадаємо, що в листопаді 2023 року майбутнім водіям дозволили здавати теорію без обов'язкового навчання в автошколі.

Відключення світла боржникам за комуналку

У січні 2024 року було скасовано мораторій на відключення електроенергії боржникам. Тепер за борги за комуналку українцям можуть відключати світло, поки споживач не погасить усю заборгованість.

Не відключатимуть боржників, які мешкають на тимчасово окупованих територіях та в зоні бойових дій, а також підприємства критичної інфраструктури.

Введення податку з грошових переказів

Неприємне нововведення в 2024 році очікує ФОПів і людей, котрі мають підробіток. В Україні приймають нову національну стратегію доходів, за якою грошові кошти перекази з картки та на картку фізособи оподатковуються на 18% від суми переказу. Це означає, що за будь-які перекази з картки ФОП на платіжну картку доведеться виплатити 18% податку.

Також українців хочуть зобов'язати платити податок з підробітків. Відповідний законопроект був поданий в Раду в жовтні, і якщо за нього проголосують, то українці будуть платити податки з усіх додаткових доходів у розмірі 6%. Наприклад, платити податок доведеться за дохід від репетиторства, продажу товарів власного виробництва та догляду за людьми похилого віку.

Спалах COVID-19

На початку січня в Україні зафіксовано ріст захворювання на коронавірус і ІРВІ, є загиблі від інфекцій. Подібна ситуація спостерігається і в інших країнах Європи. Українців закликають вакцинуватися від COVID-19 – процедура безкоштовна та безпечна для організму. Можливо, будуть введені додаткові профілактичні заходи та масковий режим.

Вас також можуть зацікавити новини: