Економіст оцінив вплив санкцій Заходу на російську економіку / фото ua.depositphotos.com

Президент Російської Федерації Володимир Путін вже зіткнувся з серйозними фінансовими обмеженнями. Йому дуже складно фінансувати війну проти України.

"Тепер фінансування війни дається йому важко. Однак і зараз у нього є ресурси, в тому числі і ті, які він накопичив у 2022 році, коли Захід заморозив активи Центрального Банку Росії, але продовжив купувати російські нафту і газ, даючи Путіну гроші", - відзначив колишній провідний економіст Росії Сергій Гурієв в інтерв'ю виданню Deutsche Welle.

За його словами, Росія не повторила долю Ірану і Венесуели лише завдяки своїй макроекономічній команді, яка виявилася більш компетентна, ніж провідні банкіри і міністерства фінансів в інших підсанкційних країн. Гурієв зазначив, що хоч Центробанк РФ впорався з інфляцією, з відтоком капіталу і уникнув макроекономічного колапсу, але російська економіка знаходиться в рецесії, а якість і рівень життя росіян значно знизилися.

Відео дня

Російська економіка - чи працюють санкції

Санкції, які союзники України запровадили після повномасштабного вторгнення РФ, завдали значного удару по російській економіці, хоча в Кремлі це заперечують. Наприкінці червня 2022 року Москва оголосила технічний дефолт за суверенним боргом. 

У підсумку 2022 рік Росія закінчила з дефіцитом держбюджету близько 2,3% ВВП. На цьому тлі підняли податки для бізнесу "заднім числом".

9 лютого 2023 року у звіті Федеральної митної служби та Російських залізниць зазначено, що бюджет РФ пережив обвальне падіння доходів від експорту після введення ембарго на російську нафту і скорочення поставок газу в Європу.

Вас також можуть зацікавити новини: