Дмитро Сенниченко / фото УНІАН

Ухвалення законопроєкту №4572, який був розроблений Фондом державного майна України спільно із депутатами Верховної Ради і представниками бізнесу, покращить нормативну базу приватизації та дозволить ефективно залучати інвестиції в українську економіку.

Про це голова ФДМУ Дмитро Сенниченко заявив в інтерв’ю інформаційному агентству "Укрінформ".

За його словами, запропоновані проектом закону зміни до Податкового, Бюджетного, Адміністративного кодексів позитивно вплинуть на інвестиційний клімат, а також нівелюють бюрократичні бар’єри у процесі приватизації.

Відео дня

"Комплексний законопроєкт прибирає архаїчні бюрократичні перепони до прискорення прозорої та ефективної приватизації в Україні, не допускає блокування приватизації та удосконалює процедури оренди державного та комунального майна. Впроваджуються й дієві механізми контролю за ефективністю роботи держпідприємств й чіткі критерії передання активів на приватизацію", - зазначив голова Фонду держмайна.

При цьому, на його думку, економічний ефект від прийняття закону складе 12-15 млрд грн вже у 2022 році та 200 млрд грн протягом наступних декількох років.

Голова ФДМУ також наголосив, що ухвалення законопроекту сприятиме розвитку регіонів, адже 10% коштів від приватизації об’єктів державного майна буде спрямовано до місцевих бюджетів.

Комплексний законопроект ФДМУ був підтриманий Національною радою реформ при Президентові України, а також 29 бізнес-асоціаціями. Документ вже схвалений Урядом, зареєстрований у Верховній Раді. Під ним підписались 44 народних депутати.

Як відомо, з початку 2020 року Фонд держмайна провів понад 2500 успішних аукціонів в межах малої приватизації, бюджетні надходження від яких склали 4,5 млрд грн. У 2021 році в Україні стартувала велика приватизація, в результаті чого прогнозовані надходження до державного бюджету  можуть скласти 12 млрд грн , що у 44 рази більше, ніж у 2018 році.