Народний депутат України Вадим Івченко здійснив візит до США

У короткостроковому періоді різко збільшити обсяги прямих іноземних інвестицій в Україну навряд чи вийде - такий невтішний прогноз дає Метью Кеннеді, засновник компанії Kennedy Merchant Partners, яка займається розвитком проектів міжнародного бізнесу. 

Але в довгостроковому періоді прогноз більш оптимістичний - у разі проведення повномасштабної судової та антикорупційної реформи, поліпшення бізнес-клімату, зокрема в енергетичному секторі, посилення банківського нагляду і поліпшення монетарних показників – в т.ч., зниження бюджетного дефіциту.

Про це Метью Кеннеді повідомив KyivPost за результатами зустрічі американських інвесторів з народним депутатом України Вадимом Івченком в ході його візиту в США.

Відео дня

Раніше при адміністрації Барака Обами Метью Кеннеді займав високі посади в Міністерстві торгівлі США, Держказначействі і в Білому домі. Так, на посаді директора Офісу стратегічного партнерства в Міністерстві торгівлі Кеннеді співпрацював з Експортно-імпортним банком США і корпорацією зарубіжних приватних інвестицій для створення інноваційних, державно-приватних партнерств за участю провідних компаній, представлених в списку Fortune 500.

"Короткострокові значні обсяги прямих іноземних інвестицій в економіку України зараз малоймовірні. Занадто багато факторів дисконтування, дуже низький рівень інтеграції з американськими інститутами і, що найголовніше, діловий етикет в Україні все ще досить далекий від американських стандартів", - таким чином Метью Кеннеді оцінив інвестиційний клімат України на даний момент.

Слова американського експерта підтверджує і статистика. Як пише Kyiv Post, за минулий рік загальний обсяг капітальних інвестицій в економіку України впав на 38%. Для порівняння, Угорщина залучила 4,2 млрд.доларів прямих іноземних інвестицій, Румунія - 2,3 млрд., Болгарія - 2,4 млрд., Словаччина - 1,9 млрд. і Польща - 10 млрд. доларів.

У той же час, Метью Кеннеді більш оптимістично оцінив можливості іноземного інвестування в Україну в середньо- і довгостроковій перспективі. Також він позитивно відгукнувся про стратегічний підхід щодо поліпшення інвестклімату України, який був запропонований на зустрічі народним депутатом Вадимом Івченком.

"Підхід Івченка полягає не тільки в залученні капіталу в Україну, але і в залученні іноземних підприємств до роботи і в тому, щоб вони стали зразком для наслідування для місцевих компаній, тим самим створюючи зміни, необхідні для відродження інтересу інвесторів", – пояснив Метью Кеннеді.

Зокрема, такий підхід народний депутат, член Комітету Верховної Ради з аграрної політики Вадим Івченко намагається реалізувати в аграрному секторі та у сфері виробництва біопалива. 

Так, в ході свого візиту в США, Вадим Івченко провів переговори про можливості роботи в Україні таких провідних американських корпорацій, як Indigo Agriculture (американський агротехнічний "єдиноріг", вартість компанії оцінюється в 3,5 млрд.доларів), ProtonPower (компанія займається перетворення біомаси в синтетичне паливо і електроенергію), GrainPro (один з лідерів у сфері "розумного" агробізнесу з глобальною присутністю).

"Потрібна систематична робота уряду щодо поліпшення бізнес-клімату і, звичайно, ентузіазм і лідерство людей, які вірять в те, що вони роблять. Швидкого рішення, на жаль, немає. Україні необхідно провести складні реформи: щодо посилення центрального банку країни, вдосконалення нормативної бази для банківського нагляду та санації, щодо скорочення середньострокового бюджетного дефіциту, посилення антикорупційної бази. Також вкрай необхідні судова система і зміни в енергетичній політиці", – упевнений засновник компанії Kennedy Merchant Partners Метью Кеннеді.

У ході свого візиту до США народний депутат Вадим Івченко провів переговори з конгресменом Джимом Макговерном, членом Комітету з сільського господарства Палати Представників Конгресу США. А також з колишнім міністром сільського господарства Деном Глікманом, заступником міністра сільського господарства Ренді Расселом, екс-конгресменом Четом Аткінсом, який також є членом Issue One, провідної міжпартійної групи політичних реформ у Вашингтоні.