Експерт розповів про зміни, які чекають українців після рішення НБУ запровадити "гнучкий курс" / фото ua.depositphotos.com

Наступного тижня на валютному ринку спостерігатимуться більш активні курсові коливання, але в подальшому ситуація має вгамуватися.

Про це розповів начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий у коментарі УНІАН. 

За його словами, очікується, що впродовж 9-15 жовтня характерними рисами готівкового ринку валют стануть більш активні курсові коливання на міжбанку залежно від рівня попиту та пропозиції на валюту та певні аритмічні коливання готівкових курсів, які почасти будуть спровоковані обмінними пунктами.

Відео дня

Крім цього, можливі нові "тактичні" заходи НБУ з утримання балансу між попитом і пропозицією (головним чином на міжбанку), а різниця між курсами міжбанку та обмінних пунктів може знизитися до 1-1,5%.

"Наразі економічна кон’юнктура така, що курсові коливання будуть менш помітними та не будуть зненацька різкими, як це спостерігалося в серпні. Розуміємо, що ринок живе в очікуванні подальшої валютної лібералізації, однак НБУ досить ретельно вивчає всі обставини та намагається вирахувати можливі наслідки "вільного" курсу валют, аби повернення до ринкового курсоутворення не стало шоком ані для економіки, ані для суспільства", - зазначив банкір. 

Лєсовий прогнозує, що наступного тижня валютний ринок формуватиме низка прямих та опосередкованих факторів, серед яких тривала і системна макрофінансова підтримка України з боку західних партнерів (Україна сподівається, що ухвалений тимчасовий бюджет США, в якому відсутня фіндопомога Україні, не позначиться на загальних обсягах макрофінансових вливань) та налагодження експортних маршрутів для агропродукції.

"Мова йде про "тимчасовий коридор", який вже себе досить добре зарекомендував та про намагання впровадити нові морські безпечні маршрути, транзитні коридори суходолом країн ЄС тощо", - зазначив експерт.

Серед інших факторів - стан економіки (зокрема розвиток великого бізнесу та МСБ), можливі наслідки ворожих обстрілів енергоінфраструктури України, та ситуація на фронті.

"Таким чином, впродовж наступних 3-5 днів ситуація на валютному ринку буде багато в чому залежати від курсових "перипетій" на міжбанку. Однак, зважаючи, що всі попередні кроки НБУ з валютної лібералізації були досить вдалими, то ринок очікує, що найближчими днями курсова ситуація більш-менш вгамується і відповідатиме об’єктивним економічним факторам", - резюмував Лєсовий.

Курс валют в Україні

Готівковий курс гривні до долара в банках України сьогодні, 5 жовтня, зміцнився на 10 копійок – до 38,25 грн за долар. Щодо євро курс гривні сьогодні зміцнився на 5 копійок і складає 40,75 грн за євро. 

Національний банк України на четвер, 5 жовтня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 38,60 грн/дол., тобто гривня послабшала на 1 копійку порівняно з попереднім показником. Офіційний курс гривні до євро на завтра встановлений на рівні 38,43 грн/євро, тобто гривня ослабла на 10 копійок.

Вас також можуть зацікавити новини: