На думку Ніколайчука, виплата компенсації за вакцинацію не зможе істотно стимулювати споживчий попит / фото УНІАН Володимир Гонтар

Анонсована Урядом України виплата компенсації за вакцинацію від коронавірусу може спровокувати зростання цін на послуги в галузі культури та спорту, однак це не позначиться на зростанні інфляції.

Такий прогноз озвучив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, повідомляє Forbes.ua.

Читайте також"Тисяча Зеленського": Рада попередньо схвалила виділення 3 мільярдів на виплати вакцинованим

Відео дня

На думку Ніколайчука, виплата компенсації за вакцинацію не зможе істотно стимулювати споживчий попит.

Однак, експерт упевнений, що ці гроші можуть спровокувати зростання цін на послуги в тих сферах, в яких можна буде витратити отримані виплати.

За словами Ніколайчука подорожчати можуть абонементи спортклубів, квитки на концерти та в кіно й т.ін. в цілому вартість таких послуг може зрости на 5-10%, оскільки ці галузі страждають від недозавантаження.

"Навіть якщо ціни в галузі культури та спорту зростуть на 5–10%, це мало позначиться на загальному показнику інфляції, оскільки частка цих послуг у споживчому кошику незначна", – зазначив він.

Експерт також зазначив, що можливо подорожчають послуги авіації та залізниці.

"У масштабах економіки ці суми незначні. За нашими оцінками, вплив програми обсягом 6 млрд грн на горизонті в 12 місяців може скласти 0,1–0,2% ВВП", – зауважив Ніколайчук.

Гроші за вакцинацію: що відомо про "тисячу Зеленського"

15 листопада 2021 року президент Володимир Зеленський заявив, що в рамках нової програми підтримки креативного, спортивного та транспортного секторів економіки українці, які отримали дві дози антикорозійної вакцини, зможуть отримати через додаток "Дія" по 1 тис. грн.

Ці кошти можна буде витратити на придбання абонементів в спортзали, відвідування кінотеатрів, театрів, купити квитки для подорожей всередині країни та ін.

Також Зеленський запевнив, що для вакцинованих громадян, які не зареєстровані в додатку "Дія", держава забезпечить альтернативну можливість отримати ці гроші.

18 листопада Верховна Рада попередньо схвалила виділення 3 мільярдів на виплати вакцинованим.