У документі передбачені кількісні та якісні характеристики надання комунальних послуг / Фото УНІАН Володимир Гонтар

У Міністерстві розвитку громад і територій заявили про плани ініціювати створення та впровадження механізму перерахунку за неякісне надання комунальних послуг.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

Читайте такожСередній розмір субсидії у квітні зменшився вдвічі - Мінсоцполітики

Відео дня

Електронні консультації з громадськістю щодо проекту постанови триватимуть протягом 15 днів, зазначають у відомстві.

У проекті постанови "Про затвердження Порядку здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості" запропоновано механізм та умови здійснення перерахунку вартості послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення тощо.

Також в документі передбачені кількісні та якісні характеристики надання комунальних послуг, які враховуються при здійсненні виконавцем перерахунку вартості. Йдеться про перерахунок у разі ненадання таких послуг, їх надання не в повному обсязі або невідповідної якості.

Крім того, в документі визначаються особливості здійснення перерахунку вартості комунальних послуг залежно від виду договору та умов нарахування плати за ці комунальні послуги.

Зокрема, перерахунок за неякісну послугу здійснюватиметься надавачем послуги на підставі складеного акта-претензії. Якщо акт надійде від одного споживача, який проживає в багатоквартирному будинку, перерахунок буде здійснюватися для всього будинку.

Перерахунок планують проводити незалежно від наявності у споживача боргів за комуналку.

Субсидії в Україні: що необхідно знати

  • Станом на 23 лютого 2021 року пільгами на оплату житлово-комунальних послуг користувалися 1,8 млн українців, а розмір пільг становив від 25% до 100% вартості.
  • У березні 2021 року субсидію на оплату житлово-комунальних послуг в Україні отримали близько 2,95 млн громадян, а її середній розмір збільшився на 13,6% у порівнянні з лютим і склав 1685 грн.
  • У березні 2021 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив профільним міністерствам опрацювати можливість розширення кола одержувачів субсидій.
  • У квітні 2021 року Кабінет Міністрів посилив вимоги при призначенні житлових субсидій.
  • 20 квітня 2021 року в Мінсоцполітики розповіли, як будуть перевіряти субсидіантів з 1 травня.
  • 14 травня 2021 року Мінсоцполітики повідомили, що у зв'язку з прийнятими в травні змінами в програмі житлових субсидій охочі отримувати державну допомогу повинні переоформити документи у будь-який час протягом п'яти місяців.
  • 18 травня 2021 року в Мінсоцполітики розповіли, як переоформити субсидію.