Україна покращила позиції в боротьбі з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму / REUTERS

Україна покращила міжнародні позиції у сфері протидії відмиванню коштів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.

Читайте такожВ Україні викрили угруповання, яке "відмило" через криптовалюту $42 мільйони

Про це передавати прес-служба Міністерства фінансів.

Відео дня

"Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (MONEYVAL) 28 серпня 2020 року оприлюднив схвалений 2-й звіт про прогрес України в рамках 5-го раунду оцінок у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму", - йдеться в повідомленні.

Як повідомила прес-служба, комітет MONEYVAL проаналізував низку законодавчих, нормативних та інституційних заходів, прийнятих Україною для усунення недоліків, виявлених Радою Європи в результаті виїзної оцінки, яка відбулася у 2017 році.

Напрямки прогресу України

Як йдеться в прес-релізі Мінфіну, посилаючись на дані комітету MONEYVAL, прогрес України відзначається у двох ключових напрямках: вдосконалення кримінально-правових норм, що стосуються злочину фінансування тероризму, і посилення санкцій щодо фінансових установ та інших суб'єктів за недотримання законодавства про протидію відмиванню коштів і фінансуванню тероризму.

У прес-службі підкреслюють, що досягнення таких результатів стало можливим завдяки злагодженій роботі Міністерства фінансів та Держфінмоніторингу за політичної підтримки уряду, Парламенту та офісу президента України.

Зокрема, завдяки конструктивному діалогу Верховна Рада України в грудні 2019 року прийняла закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", який підписав президент України.

Як підкреслюється в повідомленні, Міністерство фінансів і Держфінмоніторинг, будучи координатором системи запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму в Україні, і надалі вживатимуть заходів, спрямованих на повну відповідність національної системи фінансового моніторингу міжнародним стандартам.

Що цьому передувало

  • 5 серпня Кабінет Міністрів затвердив порядок формування списку держав, які не виконують або належною мірою не виконують рекомендації міжнародних організацій, залучених у сфері боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом.