Україна вже може виробляти сучасне озброєння деяких категорій з меншими витратами / фото facebook.com/ukroboronprom

Україна закликала західних союзників фінансувати її внутрішнє виробництво зброї. Як пише Financial Times, нещодавно нарощені виробничі потужності в Україні тепер значно перевищують обсяги доступних для замовлень коштів.

"Найшвидший спосіб почати виробництво - зробити це в Україні. Ми дуже спроможні. Ми конкурентоспроможні за цінами і знаходимося близько до лінії фронту", - сказав міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишин.

Як він додав, Україна вже може виробляти сучасне озброєння деяких категорій з меншими витратами. При цьому міністр навів у приклад канадські дрони із середньою вартістю в 87 000 доларів за одиницю. За його словами, українські компанії можуть запропонувати чотири різні моделі БПЛА з аналогічними або переважаючими можливостями за ціною від 10 000 до 25 000 доларів за штуку.

Відео дня

Камишин повідомив, що наразі Київ веде переговори приблизно з 10 країнами про виробництво зброї в Україні.

Зазначається, що досі військова допомога не використовувалася для фінансування оборонної промисловості України.

Європейська комісія запропонувала, щоб українські компанії могли використовувати кошти Євросоюзу для спільного розроблення та закупівель систем озброєнь.

Міністр Камишин відкинув закиди про те, що українські оборонні підприємства можуть стати конкурентною загрозою для постачальників в інших країнах Європи. За його словами, Україна навпаки допоможе наростити необхідний потенціал своїх європейських союзників: "Ми не хочемо продовжувати просити допомоги. Ми - надійний партнер, який стане вам у пригоді у важкі часи".

Виробництво зброї в Україні - актуальне

Раніше повідомлялося, що Франція планує залучити деякі свої оборонні компанії до виробництва вкрай необхідного військового спорядження безпосередньо на території України.

"Три французькі компанії налагоджуватимуть партнерські стосунки з українськими компаніями, зокрема, в секторах безпілотників і наземного обладнання, щоб виробляти запчастини на українській землі, а в майбутньому, можливо, і боєприпаси", - сказав міністр оборони Себастьєн Лекорню.

Вас також можуть зацікавити новини: