ЄС повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України / Ілюстрація REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликає Україну продовжувати шлях реформ.

Про це він повідомив у Twitter.

Читайте такожУкраїна та Євросоюз починають перегляд торговельної частини Угоди про асоціацію

Відео дня

За словами Борреля, перед засіданням Ради асоціації Україна-ЄС він "обмінявся думками" з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

"ЄС повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Ми заохочуємо Україну наполегливо продовжувати порядок денний реформ і готові підтримувати її в отриманні доступу до вакцин від COVID-19», - підкреслив Боррель.

Скріншот Twitter

11 лютого в Брюсселі проходить сьоме засідання Ради асоціації Україна-Європейський Союз. На ньому головує віце-президент Єврокомісії Жозеп Боррель. Українську делегацію очолює прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Україна та ЄС

  • У 2014 році Європейський Союз і Україна підписали угоду про асоціацію, що стало початком нового періоду в розвитку відносин між ЄС і Україною.
  • 1 вересня 2017 року Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності в повному обсязі в частині поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною з Європейським Союзом. До цього воно застосовувалося на тимчасовій основі з 2016 року.
  • Угода є основним інструментом для тіснішого зближення України та Євросоюзу: вона сприяє поглибленню політичних відносин, посиленню економічних зв'язків та взаємної поваги спільних цінностей.
  • Економічна частина Угоди, про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі, надає Україні можливість для розширення торговельних відносин та економічного розвитку, оскільки відкриває нові ринки, сприяє адаптації законодавства, стандартів і регламентів у різних секторах. Останнє допоможе інтегрувати стандарти ЄС у ключові сектори української економіки.
  • 10 лютого 2021 року Європейська комісія підтвердила готовність розпочати процес перегляду торговельної частини Угоди про асоціацію.