sigara.ua

З січня 2021 року в Україні може зникнути легальний ринок вейпінгу через технічні нюанси Закону 466-ІХ, згідно з якими, вже з нового року всі рідини, використовувані в електронних сигаретах, повинні обов'язково мати акцизну марку і обкладатися акцизним збором, повідомляють в українській громадській організації "Союз вейперів".

"Цей закон спрямований суто на ліквідацію такої ніші як вейпінг і електронних сигарет в цілому. Він пролобійований тютюновими компаніями, які отримують з цього безпосередню вигоду. У нашій індустрії немає таких грошей, щоб лобіювати законопроекти, у нас мільярди не обертаються. У нас є дрібні виробники, доходи яких не перевищують 100 тис.грн на рік, вони собі цього не можуть дозволити", - зазначив у коментарі УНІАН директор "Союзу вейперів" Олександр Гордійко.

За його словами, закон не містить перехідних положень, які дали б можливість заздалегідь купити акцизні марки та сплатити акцизний податок.

Відео дня

У разі, якщо не врегулювати ситуацію, що склалася, вже з нового року рідини для електронних сигарет виростуть в ціні більш ніж утричі.

"На цей час флакон рідини на 60 мілілітрів коштує 120 грн. З 2021 року людина повинна буде заплатити тільки 180 грн акцизу, не рахуючи саму рідину. Вийде флакон за 300 грн – подорожчання утричі. Уявіть, якщо сигарети за один день подорожчають в три рази, - сказав Гордійко. - Індустрія хоче працювати легально, ми готові працювати в білу. Є документи на складові. Але цей закон повністю вб'є індустрію. Дев'яносто відсотків виробників або закриються, або підуть в тінь, і держава не отримає нічого".

У такому випадку, за попередніми підрахунками експертів галузі, український бюджет недоотримає понад 1 млрд гривень, держава втратить можливість регулювати ринок електронних сигарет, а малий бізнес зазнає чималих фінансових втрат і, ймовірно, більшість підприємств у цій сфері збанкрутують.

"Ми за те, щоб акциз на рідини для вейпінгу прирівнювався до сигаретного акцизу і становив 1456 грн за літр нікотиновмісної рідини. Ми за те, щоб прибрати акциз з рідин, що не містять нікотин, оскільки це суперечить здоровому глузду. Ми наполягаємо на тому, що рідина без нікотину не відрізняється за складом від крему для рук або рідкого мила, так чому ми повинні платити акциз за гліцерин, який не є наркотичною або психотропною речовиною?",- підсумував експерт.

Як повідомляв УНІАН, згідно з результатами дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, в Україні частка курців електронних сигарет чоловіків серед всіх курців у 2020 році в порівнянні з 2019 роком збільшилася до 6,4% з 3,9%, частка жінок, що палять – до 13,2% з 5,8%.