Запровадження Нацбанком тимчасової адміністрації в "Місто банк" назвали необґрунтованим / фото УНІАН

Ліквідація "Місто банку" стала результатом рейдерської атаки на один з активів фінустанови - соєвого заводу в Новій Каховці. НБУ ухвалив неправомірне рішення, переставши враховувати актив як власність "Місто банку" тим самим ставши на бік рейдерів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на статтю "Апострофа".

"14 грудня виповнюється рівно рік з моменту визнання неплатоспроможним "Місто банку". Факторами, які "поклали" банк, могли стати фізичне захоплення одного з активів - соєвої фабрики "Каховка Протеїн-Агро" в Новій Каховці вартістю близько 300 млн грн, а також позиція НБУ, який вирішив не враховувати актив в капіталі банку, попри незакінчені судові розгляди і на кримінальні справи, відкриті за фактом захоплення банківського активу", - повідомляє "Апостроф".

Відео дня

Як зазначає видання, соєвий завод у Новій Каховці до 2009 року був у заставі у банку "Надра", який контролювався братами Сегаль. Після банкрутства банку "Надра" брати Сегаль були оголошені в розшук Інтерполом за звинуваченням у розкраданні коштів банку "Надра", а соєвий завод проданий як заставне майно в 2011 році і з 2017 році перебував у власності "Місто банк". В результаті затяжної атаки брати Сегаль взяли підприємство під контроль.

Як зазначає видання, НБУ був добре обізнаний про судові суперечки за контроль над активом "Місто банку". І ще влітку 2020 року регулятор давав банку можливість відстояти свої права.

Проте вже в грудні Нацбанк несподівано ухвалив рішення про ліквідацію "Місто банку", попри відкриті проти опонентів банку кримінальні провадження і триваючі судові процеси.

"14 грудня 2020 року регулятор ліквідував фінустанову. Попри відкриті судові процеси "Місто банку", в ході яких він міг так само, як і влітку, відновити в реєстрі запис про право власності на соєву фабрику. Всупереч відкритим кримінальним провадженням за фактами дій опонентів банку. Попри цивільний позов банку про відшкодування матеріальної шкоди в розмірі 272 млн грн, заподіяної в результаті неправомірного скасування державної реєстрації права власності на соєву фабрику нарешті, попри те, що, як вже говорилося, право власності "місто банку" на фабрику так і не було оскаржене в судовому порядку", - пише "Апостроф".

Журналісти відзначають, що "Місто банк" вважає дії НБУ по виведенню банку з ринку неправомірними і веде судові процеси по відновленню своїх прав.

Як повідомлялося, Національний банк України 26 січня 2021 року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації АТ "Місто банк". Рішення ухвалене за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) почав процедуру виведення АТ "Місто банк" з ринку шляхом введення тимчасової адміністрації. Тимчасова адміністрація була запроваджена з 15 грудня 2020 року.