У правила держзакупівлі закладено «бомбу уповільненої дії» - Олександр Лопатін, засновник компанії Інтелтек Україна

Компанія Інтелтек Україна (ITW Systems) розпочинала свою діяльність в Україні у 2010 році з комерційного сектору, пропонуючи його гравцям комплексні світлодіодні рішення. Нині в портфоліо компанії проекти, які реалізовано для Coca-Cola, PepsiCo, Procter&Gamble, Nestle, Danone, British American Tobacco, Kraft Foods, та для багатьох інших.

«Саме в той час, коли енергоефективність для України переросла в енергобезпеку, тобто в питання незалежності від енергоносіїв країни-агресора, ми вирішили розширити свою діяльність і почали працювати з муніципальними замовленнями», - розповідає у своєму інтерв'ю власник Інтелтек Україна (ITW Systems), американський бізнесмен Олександр Лопатін.

Наразі компанія вже реалізувала кілька муніципальних проектів у Києві: освітлення для станції метро Лівобережна, бульвару Лесі Українки, Набережного шосе. Незважаючи на те, що компанія Інтелтек Україна самостійно в державних тендерах участі не бере, а виступає партнером та постачальником світлодіодних рішень, усі особливості закупівлі за державні кошти їй відомі дуже добре.

Відео дня

«Навіть якщо в тендерних процедурах все прозоро, і немає ніякої корупції, правила закупівлі за державні кошти вимагають істотних змін. Існуюча система закладає «бомбу уповільненої дії», коли замовник є заручником тендерної процедури і нерідко не має можливості отримати найкращу пропозицію. Тому що найкращим вважається найдешевше », - стверджує Олександр Лопатін.

Бізнесмен зазначає, що ціна відіграє важливу роль також під час комерційних тендерів. Однак, там є й інші критерії для відбору виконавця, наприклад, сукупна вартість придбання та експлуатації продукту, терміни окупності проекту, вартість обслуговування, додаткові сервіси. Кожен з критеріїв має свою вагу і впливає на прийняття рішення. «А ось якщо ціна є єдиним вирішальним показником – в такому випадку під час торгів може доходити до «маразму», коли цінова пропозиція деяких учасників аукціону виявляється нижчою за собівартість виробництва та встановлення необхідних систем освітлення», - констатує бізнесмен.

Інший дуже неприємний момент, від якого не застраховані учасники тендерів, - недобросовісні методи конкурентної боротьби, до яких іноді вдаються деякі учасники торгів. Це використання «адмінресурсу» та поширення через ЗМІ неправдивої інформації, яка дискредитує репутацію учасників-конкурентів або їх партнерів. «Інтелтек Україна недавно зіткнулася з такою ситуацією», - зазначає Олександр Лопатін.

«У протистоянні недобросовісній конкуренції в Україні, ми, як компанія з американськими інвестиціями, маємо право і можемо розраховувати на підтримку, юридичний супровід та захист наших інтересів з боку Американської торгової палати в Україні, а також на допомогу американських конгресменів і посольства США.

Однак, для того, щоб український та іноземний бізнес відчував себе захищеним від брудних методів конкурентної боротьби, відповідальність за їх застосування повинна бути відрегульована державою на законодавчому рівні», - резюмує бізнесмен.

Про компанію:

Інтелтек Україна (ITW Systems) - компанія з іноземними інвестиціями та виробництвом в Україні, що спеціалізується на розробці та впровадженні комплексних рішень у сфері енергоефективного світлодіодного освітлення для промислового, комерційного та муніципального секторів. На ринку України компанія працює з 2010 року, член Американської торгової палати (ACC). Головний офіс знаходиться в США, представництва - ще в 6 країнах світу.