Силур перейшов російській фірмі / фото v-variant.com.ua

Два українських підприємства - Горлівський м'ясокомбінат і харцизький канатний завод "Силур", які після 2014 року опинилися на непідконтрольній території Донбасу і були захоплені угрупованням ДНР, перейшли під контроль сумнівних російських фірм.

Читайте такожСБУ просять перевірити інформацію про закупівлю держпідприємством "Центренерго" вугілля з ОРДЛО

Офіційні представники ДНР називають цей процес "зміною керуючого", але не пояснюють, на якій підставі контроль над промисловими підприємствами отримали нікому не відомі російські ТОВ. Не розкриваються також і імена реальних власників цих фірм, пише "Восточный вариант".

Відео дня

«В самому факті захоплення українських активів у ОРДЛО немає нічого нового або сенсаційного. Але якщо раніше українські підприємства в ОРДЛО формально захоплювалися угрупованнями сепаратистів і отримували статус "державних підприємств" ЛДНР, то тепер до поділу захопленої української власності відкрито підключилися російські компанії, які захопили активи українських бізнесменів без згоди їх законних власників в порушення всіх норм міжнародного права», - зазначає видання.

фото v-variant.com.ua

Харцизький завод "Силур" був захоплений бойовиками ДНР ще в грудні 2016 року. Тоді керівництво так званої республіки оголосило завод "державним підприємством". Однак, наприкінці липня стало відомо, що завод був переданий російській фірмі ТОВ «РосЕкспоСнаб».

Окремі сайти і блогери, які підтримують бойовиків ДНР, назвали передачу заводів російським комерсантам "рейдерським захопленням".

Офіційні представники угрупування ДНР підтвердили, що "державний" завод дійсно був переданий в управління приватній російській фірмі, і пояснили такий крок поганим економічним станом заводу, який працював з перебоями.

Але в умовах невизнаної сірої зони, в яку перетворився Донбас в останні 5 років, навряд чи можна знайти там хоч одне працююче підприємство. Більшість виробництв в ОРДЛО стоять або працюють на 20-30% колишньої потужності, додає видання.

Про саме підприємство ТОВ «РосЕкспоСнаб», яке тепер отримало контроль над "Силуром" в мережі практично немає ніякої інформації. У російських держреєстрах є компанія з аналогічною назвою, яка була зареєстрована 20 липня 2018 року і знаходиться в Ростові-на-Дону. Засновником і керівником «РостЕкспоСнабу» є Литвинов Андрій Олександрович. Видами діяльності компанії вказані торгівля рудами, металами, будівельними матеріалами. Статутний капітал фірми при цьому становить всього 10 тисяч рублів.

Що стосується Горлівського м'ясокомбінату, то повідомляється, що він був переданий якомусь російському ТОВ "Профгарант", однак більш докладної інформації про цю фірму поки немає. Так звана "влада" Горлівки ситуацію поки не коментувала.