Ілюстрація REUTERS

На зустрічі з бізнесу з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком 4 жовтня 2019 року президент Американської торгової палати Андрій Гундер закликав український уряд дбати про великі міжнародні компанії, які вже довгі роки працюють в Україні і які можуть стати "амбасадорами" для інших іноземних інвесторів.

Тільки так, на його думку, Україна зможе претендувати на отримання додаткових 50 мільярдів доларів іноземних інвестицій.

При цьому особливу увагу прем'єр-міністра президент Американської торгової палати звернув на діючі конфлікти та судові суперечки України з великим міжнародним бізнесом.

Відео дня

- Найголовніше – це верховенство права. Бізнес не шукає привілеїв, бізнес шукає справедливості. На жаль, міжнародні компанії скаржаться, що верховенство права в Україні дотримується не завжди – заявив Андрій Гундер.

Голова Американської торговельної палати навів кілька негативних прикладів.

- В минулому році Україна вперше в історії підписала мирову угоду з великим інвестором - компанією "Філіп Морріс". Це був історичний крок. Замість того, щоб боротися в судах держава та інвестор підписали мирову угоду. Ми сподівалися, що це стане позитивним прецедентом для інших спорів у майбутньому. На жаль, сьогодні ми бачимо надмірну увагу правоохоронних органів до даного мировою угодою.

Президент Американської торгової палати закликав прем'єр-міністра та уряд приділити увагу цьому питанню оскільки мирову угоду "було підписано з усіма вимогами українського та міжнародного законодавства".

Серед інших прикладів Андрій Гундер назвав спроби держави накласти штраф на велику міжнародну енергетичну компанію Shell, судові тяжби в Україні компанії Unilever. А також негативний приклад компанії mcdonald's, яка вже довгий час через різних бюрократичних бар'єрів не може відкрити ресторан в аеропорту "Бориспіль".

Нагадаємо, 5 грудня 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження підписати мирову угоду з компаніями "Філіп Морріс Інтернешнл" (США), "Філіп Морріс Глобал Брендс Інк." (США), "Філіп Морріс Брендс Сарл" (Швейцарія" і "Філіп Морріс Україна". Дана мирова угода була підписана в. о. голови Державної фіскальної служби А. Власовим 31 січня 2019 року і 12 квітня 2019 року відповідну судову справу було повністю закрито.

- Мирова угода продемонструвала готовність уряду і ДФС стимулювати покращення бізнес-клімату в Україні – заявила директор із зовнішніх зв'язків "Філіп Морріс Україна" Наталія Бондаренко.

Водночас, в липні 2019 року Державне бюро розслідувань провело обшуки в Державній фіскальній службі. Як заявили в ДБР, обшуки були пов'язані зі згаданим мировою угодою.