Причиною стало падіння цін через надходження наддешевої імпортної вторсировини / фото УНІАН

В Україні закриваються пункти приймання вторсировини через економічну недоцільність, оскільки на ринок надходить дешева вторсировина з Європи.

Читайте такожНа Херсонщині пропонують використовувати еко-торби з висівок кукурудзи (відео)

Про це під час круглого столу про шляхи розв'язання проблем зі сміттям заявила засновниця громадської організації "Україна без сміття" Євгена Аратовська.

Відео дня

"Є пункти приймання вторсировини, які в більшості випадків закриваються. Здавалося б, все сортують, радіють, але не розвивається по всій Україні, тому що є фактори, що пряма економіка тут не працює взагалі. А ще додаються такі фактори, як зменшення вартості вторсировини. Ціна падає постійно. Папір був 2,5 гривні за кілограм, сьогодні це 50 копійок, 1 гривня і навіть 10 копійок. Також і пластикова пляшка: можна було здати за 8-11 гривень, і підприємство у Фастові могло виготовити з цього синтепон. Сьогодні ця пляшка коштує 3-4 гривні. Тобто ринок заготівлі економічно не захищений", - сказала вона.

За словами Аратовської, до України з-за кордону надходить дуже дешева вторсировина, тому що там працює принцип розширеної відповідальності виробника і працює модель дофінансування ринку заготівлі вторинної сировини.

"Через те, що заготівельники за кордоном у Європі отримують дофінансування своєї діяльності, вони можуть нам свою надмірну вторсировину подарувати, і через це наші заготівельники всередині країни опиняються в неконкурентних умовах, ринок просто вмирає. Скоро ми перероблятимемо вторсировину замість інших країн, а свою будемо продовжувати викидати", - підкреслила експерт.

Довідка УНІАН. Під вторинною сировиною розуміють вироби або матеріали, які після того, як були використані, можуть використовуватися ще раз після певних операцій з перероблення або обробки. Перероблення відходів вкрай необхідна не лише для збереження нормальної екологічної ситуації у світі, але також з точки зору економіки. Вторинне перероблення, наприклад, полімерів, пластмас, скла, паперу, асфальту або металів набагато вигідніше, ніж їх первинне виробництво.