Зокрема, народний обранець зареєстрував у парламенті проект Закону України про вільну економічну зону та спеціальний режим інвестиційної діяльності у Херсонській області (реєстр. №3183), а також два пов'язаних із ним законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України (реєстр. №3184) та про внесення зміни до Митного кодексу України (реєстр. №3185).

Про це народний депутат повідомив у коментарі журналістам.

За словами Ігоря Колихаєва, у зв'язку з великомасштабною репатріацією інвестиційного капіталу, яка здійснюється впродовж останніх трьох років владою США, світовий обсяг прямих іноземних інвестицій суттєво скоротився.

Відео дня

Так, за оцінками експертів ООН приплив прямих іноземних інвестицій в розвинені країни у 2018 - 2019 роках досяг найнижчого показника з 2004 року та скоротився на 27%, а приплив інвестицій в Європу зменшився вдвічі до менш ніж 200 млрд дол. США.

Загалом, на сьогодні у світі спостерігається загострення боротьби між країнами за міжнародні інвестиції, а конкурентна боротьба за інвесторів з кожним роком набуває все більше нових форм.

При цьому, головним інструментом конкурентної боротьби та основним механізмом залучення іноземних інвестицій є створення вільних економічних зон, яких на сьогодні налічується 5400 в 147 країнах світу. А в найближчі роки, за оцінкою ООН, буде створено ще понад 500 нових вільних економічних зон.

Політик підкреслив, що стрімке зростання кількості вільних економічних зон є частиною нової хвилі промислової політики і є дієвим інструментом боротьби між країнами в рамках зростаючої конкуренції за міжнародні інвестиції.

«В більшості вільних економічних зон державами пропонуються податкові пільги, звільнення від мит і тарифів, вводяться сприятливі для бізнесу правила надання землевідведень, дозволів і ліцензій, а також норми, що стосуються найму співробітників і забезпечується спрощення і раціоналізація адміністративних процедур. Саме тому мною було внесено на розгляд парламенту три законопроекти, які дозволять залучити у розвиток різних сфер економічної діяльності в Херсонській області, протягом наступних 50 років, прямих іноземних та внутрішніх інвестицій на суму близько 1,2 млрд євро, що в цілому забезпечить створення близько 24 тисяч нових робочих місць», – зазначив Ігор Колихаєв.

Він нагадав, що перші вільні економічні зони в Україні були запроваджені ще у 1992 році, але пільговий режим було скасовано у 2005 році. За 12 років ефективного функціонування ВЕЗ економіка України могла б отримати 48 млрд дол. США іноземних інвестицій, а фактично надійшло лише 7 млрд дол. США.

Народний депутат переконаний, що реалізація його законодавчих ініціатив дозволить досягти високого рівня розвитку Херсонської області, як однієї із основних точок економічного росту в Україні, що стане важливою частиною нової хвилі економічної політики держави і дієвим інструментом боротьби за міжнародні інвестиції.