Криза є тимчасовим явищем, після закінчення якої необхідно з новими силами відновити роботу і нарощувати обороти. Гіганти бізнесу вже зараз планують свою діяльність після кризи і шукають шляхи оптимізації ресурсів. Адже усім доведеться надолужувати згаяне: завантажити підприємства, забезпечити виконанням планів і досягнення докризових показників. В умовах світової економічної кризи, одним з ефективних способів оптимізації ресурсів є фесіліті-менеджмент, який дозволяє не тільки скоротити витрати, а й забезпечити безперебійну роботу підприємств.

В рамках фесіліті-менеджменту, спочатку підрядникам доручали нескладні другорядні функції - наприклад, прибирання приміщень, постачання витратних матеріалів та питної води для офісу і т.п. Але потім прийшло розуміння, що фесіліті-менеджмент охоплює набагато ширший спектр функцій - від охорони і електропостачання до ремонту обладнання та IT. Передаючи такі функції, компанія не тільки економить на утриманні внутрішніх служб, а й отримує можливість підключити фахівців з великим досвідом у «вузьких» сегментах, від професіоналізму яких багато в чому залежить нормальна життєдіяльність об'єкта, будівлі і підприємства в цілому.

За кордоном фесіліті-менеджмент є окремою індустрією, яка стає все більш важливою для розвитку бізнесу. В Україні фесіліті-менеджмент - це новий напрямок, яке має великий потенціал розвитку. За коментарями ми звернулися до експерта.

Відео дня

«Фесіліті менеджмент (Facility Management) - це комплексне управління об'єктами, побудоване на передачі непрофільних, але необхідних для його нормальної роботи функцій. Такий підхід дозволяє компанії-замовнику заощадити кошти, отримати кваліфіковану високопрофесійну команду інженерів, фахівців та експертів, а головне - зосередитися на основному виді діяльності», - каже Ігор Льон, власник компанії «ЛІМіК», яка успішно розвиває даний напрямок.

У сфері Facility Management тут працюють 300 чоловік, які надають професійні послуги з обслуговування таких ключових систем як теплозабезпечення, електропостачання, кондиціонування і вентиляція, водопостачання і каналізація, холодопостачання, а також обслуговування технологічного обладнання. Крім того, «ЛІМіК» бере на себе ремонтно-будівельні роботи, клінінг і прибирання території, вантажно-розвантажувальні, сантехнічні та верхолазні роботи.

«Досвід показує, що розроблена нами унікальна система фесіліті-менеджменту дозволяє підприємствам заощадити значні кошти. Наприклад, в результаті співпраці один з наших клієнтів, велика виробнича міжнародна компанія, заощадила близько 1 млн. доларів за рік», - розповідає Ігор Льон.

Будучи кандидатом економічних наук і магістром з управління бізнесом, власник «ЛІМіК» розробив унікальну систему фесіліті-менеджменту і активно її впроваджує на українському ринку: тут застосовуються нові технології, що дозволяє зайняти досить складні ніші. Таким чином, у великих компаній буде можливість виграти в конкурентній боротьбі та убезпечити себе від ризиків, пов'язаних з економічною нестабільністю.