Скорочений робочий тиждень допоміг підвищити продуктивність праці / фото ua.depositphotos.com

Тренд на чотириденний робочий тиждень набирає обертів по всьому світу.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на веб-сайт з вакансіями ZipRecruiter.

Читайте такожЩоб вийти з коронакризи, Іспанія запроваджує чотириденний робочий тиждень зі збереженням зарплатні

Відео дня

Як пише видання, кількість публікацій про вакансії, в яких згадується чотириденний тиждень, потроїлася за останні три роки — до 62 на 10 000.

Інформацію про ефективність скороченого робочого тижня також підтверджують результати досліджень, які проводив британський аналітичний центр Autonomy.

"Чотириденний тиждень набирає обертів. Для переважної більшості фірм скорочення робочого часу - цілком реальна мета", - говорить Вілл Стронге, директор з досліджень Autonomy.

Перехід на чотириденний робочий тиждень: що відомо

  • У листопаді 2019 року компанія Microsoft Japan повідомила, що провела успішний експеримент з чотириденним робочим тижнем для співробітників, який тривав місяць. Технологічний гігант зафіксував майже 40%-вий стрибок рівня продуктивності.
  • Навесні 2020 року берлінська технологічна компанія Awin дозволила співробітникам йти з роботи в п'ятницю в обідній час, щоб таким чином збільшити тривалість вихідних. Експеримент виявився настільки успішним (продажі, залученість співробітників і задоволеність клієнтів зросли), що в січні Awin вирішила ввести чотириденний тиждень в компанії без скорочення зарплат.
  • У грудні 2020 року Unilever, один зі світових лідерів на ринку харчових продуктів і товарів побутової хіміі почав експеримент з чотириденним робочим тижнем для своїх співробітників в Новій Зеландії. Він триватиме рік.
  • У лютому 2021 року Іспанія ввела чотириденний робочий тиждень зі збереженням зарплати. Уряд Іспанії також заявив про те, що розглядає можливість субсидування компаній, які пропонують чотириденний тиждень.
  • У Японії, в мові якої є навіть слово каросі (смерть від перевтоми), законодавці обговорюють пропозицію про надання співробітникам вихідного дня щотижня для захисту їх добробуту.