Україна на шляху економічного перетворення / скриншот з Facebook

Кабінет міністрів схвалив розпорядження щодо реалізації пілотного проекту "Національний оператор на ринку тютюнових виробів" з триденним доопрацюванням.

Про це повідомляє політолог Кирило Сазонов у соцмережі Facebook.

Читайте такожУ податковій переконані, що тютюновий бізнес працює ефективно і вигідно для держбюджету

Відео дня

Згідно з проектом розпорядження, національним оператором може бути юридична особа будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, що має ліцензію на оптову торгівлю тютюновими виробами, яка відповідає критеріям.

Сазонов, вважає, що створення національного оператора підакцизних товарів наблизить Україну до сучасного економічного перетворення, а також, повністю відповідає зобов'язанням України, які були взяті згідно з Угодою про асоціацію ЄС ще 5 років тому. 

«Для легального ринку таке рішення Кабміну тільки в плюс. Тому що ставить всіх в рівні умови та ухилятися від податків, гратися з контрабандою стане складно. Чесна конкуренція - це завжди правильно. Але, звичайно, далеко не всіх вона радує. Оптовики, та й роздрібні продавці, які раніше майстерно обходили податкові перепони, природно, зараз здіймуть галас.  Та вже зараз, ті, кому "прищемили інтерес «голосно кричать про легалізацію монополії, про те, що Антимонопольний комітет позбавили ключових функцій, і лякають» тютюновою війною". А чим голосніше ці крики - тим більше грошей в тіні. Не таємниця, що втрати держави від схем на тютюновому ринку обчислюються мільярдами», - зазначив Сазонов. 

Раніше, в ЗМІ вже повідомлялося, що за 2017-2018 рік місцеві та державний бюджети втратили через нелегальний ринок тютюну близько 30 млрд.

«Серйозна сума, яка істотно могла б зміцнити держскарбницю. Так, експерти оцінюють поповнення бюджету до 15 млрд. на рік за рахунок виведення частини обороту з тіні.  Такі суми зовсім не завадять під час кризи: можна й економіку підтримати й борг зовнішнім кредиторам заплатити, і карантинні заходи забезпечити у зв'язку з можливою хвилею ковід-19», - запевнив Сазонов. 

Політолог зазначив, що система відстеження за рухом тютюнової продукції від виробника до роздрібного торговця (Track&trace) працює в багатьох країнах Європи. Наприклад, в Італії, Франції, Іспанії, Угорщині, Швеція, А також Японії та Бразилії.

"Будемо ще на крок ближче до цивілізованого світу. Тим більше, зобов'язання ці Україна взяла на себе ще п'ять років тому, і начебто відхилятися від проєвропейського курсу ніхто не збирається. Погодьтеся, що для країни набагато вигідніше державно-приватне партнерство, ніж контрабандний схематоз і корупція, які відлякують інвесторів. Трохи шкода контрабандистів, але ... зовсім небагато. Майже не шкода", - підсумував Сазонов.